ГоловнаСуспільствоВійна

Кількість загиблих на Донбасі перевищила 6 тисяч осіб

ООН опублікувала свіжу доповідь про жертви боїв на сході України

Кількість загиблих на Донбасі перевищила 6 тисяч осіб
Фото погибших в АТО военных на баннере на Андреевском спуске
Фото: Макс Требухов

Кількість загиблих на Донбасі з квітня минулого року перевищила 6 тисяч осіб. Про це повідомила прес-служба Управління верховного комісара ООН з прав людини з посиланням на свіжу доповідь.

За оцінками ООН, ескалація конфлікту і жорстокі бойові дії спершу в районі Донецького аеропорту, а потім біля Дебальцевого обернулися сотнями загиблих і серед військових, і серед мирного населення.

ООН зазначає, що точно відомо про 5809 убитих і 14 740 поранених із середини квітня по 28 лютого. Але оскільки повної інформації про втрати, особливо в аеропорту і Дебальцевому, ніхто не має, організація впевнена, що число жертв військових дій точно перевищує 6 тисяч осіб.

"Менш ніж за рік бої у Східній Україні забрали життя понад шести тисяч осіб. Дуже важливо, щоб усі сторони дотримувалися положення Мінських угод і зупинили безладні обстріли й інші військові дії, які створили жахливу ситуацію для цивільного населення з абсолютним ігноруванням гуманітарного права і прав людини", - заявив комісар Зейд Раад аль-Хусейн.

Свіжий звіт ООН охоплює період з 1 грудня по 15 лютого. У ньому наголошують, що після відносного затишшя в грудні з нового року ситуація різко погіршилася. У результаті безладного обстрілу житлових кварталів і контрольованих Україною Авдіївки, Дебальцевого, Попасної, Щастя і Станиці Луганської, і непідконтрольних Донецька та Горлівки є масові жертви серед цивільних осіб, йдеться в доповіді. За цей період загинули щонайменше 1012 осіб і 3793 людини отримали поранення.

Комісар наголосив, що останнім часом бойові дії супроводжуються терористичними атаками в містах, віддалених від зони АТО - Харкові та Одесі. "Якщо така тенденція збережеться, це означатиме новий і дуже згубний розділ у конфлікті, а також розширення сфери, де верховенство закону і захист прав людини фактично відсутні", - зазначили в ООН.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram