ГоловнаСуспільствоЖиття

Російський рада з прав людини попросила відпустити Савченко під домашній арешт

Українська льотчиця голодує вже 76 днів

Російський рада з прав людини попросила відпустити Савченко під домашній арешт
Надежда Савченко на заседании суда 10 февраля
Фото: twitter.com/novaya_gazeta

Рада при президентові Російської Федерації з питань розвитку громадянського суспільства і прав людини сьогодні направила звернення до глави Слідчого комітету Російської Федерації Олександра Бастрикіна з проханням змінити запобіжний захід української льотчиці Надії Савченко, яка перебуває в СІЗО.

Звернення підготували за ініціативи члена РПЛ Олени Масюк, яка неодноразово відвідувала українку у слідчому ізоляторі. Вчора після чергового візиту до льотчиці Масюк констатувала різке погіршення її здоров'я, повідомляє прес-служба РПЛ.

"Після сьогоднішньої зустрічі з Надією мушу сказати, що за останні дні стан її здоров'я різко погіршився. Сьогодні 76-й день голодування. 15 днів вона відмовляється від ін'єкцій глюкози. У неї почалися серйозні проблеми з внутрішніми органами. Надія Савченко може померти в найближчі дні", - повідомила Олена Масюк членам Ради.

На думку Масюк, у разі смерті Надії Савченко у російській в'язниці, в Україні вона буде національним героєм, її ім'ям назвуть загін добровольців, військовий літак і площу в Києві, а Росія отримає черговий санкційний список.

Масюк закликала правозахисників виступити з клопотанням від імені Ради до тих, хто може змінити її запобіжний захід, наприклад, на домашній арешт у стінах українського посольства у Москві або в орендованій адвокатами квартирі в Москві.

У відповідь на звернення РПЛ у Службу виконання покарань відповіли, що ця заява Масюк є "спробою тиску на правосуддя".

"Наразі стан здоров'я Савченко оцінюється як стабільний, задовільний. Протягом всього періоду відмови від прийому їжі вона перебуває під динамічним наглядом медичних працівників, отримує підтримувальну терапію", - повідомили у ФСВП.

Нагадаємо, 25 лютого Мосміськсуд визнав законним арешт Савченко до 13 травня.

Із закликами звільнити Савченко до російської влади неодноразово зверталася Верховна Рада України, українське МЗС, президент ПАРЄ Анн Брассер, відповідні резолюції ухвалювали Рада Європи, Європейський суд з прав людини і Радбез ООН. Російська влада не сприйняла жодне зі звернень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram