ГоловнаСуспільствоВійна

Ситуація на позиціях 40-го батальйону критична, допомога не прийшла

Військові утримують позиції, але всі опорні пункти оточено

Ситуація на позиціях 40-го батальйону критична, допомога не прийшла
Архивное фото

Дві доби військовослужбовці 40-го батальйону тероборони "Кривбас" в оточенні сепаратистів чекають на підмогу від Генштабу або представників ОБСЄ. Допомога все ще не прийшла. Про це LB.ua повідомив заступник комбата Юрій Сіньковський телефоном.

"Ситуація критична. Не дочекалися ми вчорашніх обіцяних представників ОБСЄ, що вони з'являться там. Хлопці практично в повному оточенні. Ідуть бої. Є полонені. 200-х і 300-х вивезти з опорних пунктів не можемо. Дороги заміновано. А всі сидять, дивляться, спостерігають, чекають на кінець батальйону", - сказав полковник Сіньковський, який спілкується з усіма "опорниками".

За його даними, бої йдуть на всіх опорних пунктах, які утримує батальйон.

"Хлопці позицій не здають, мужньо захищаються, але боєприпаси не вічні. Продовольства практично немає. Моральний дух слабшає, дивлячись на те, як 300-й був легким, тоді він став важким, а тоді він став 200-м. Моральний дух падає через таке ставлення - ні підкріплення, ні представників ОБСЄ. Йдуть атаки, йдуть бої, вибивають батальйон. Хлопці на місцях відступати і здаватися не збираються. Але занадто нерівні сили. Це все виснажує", - сказав Сіньковський.

За його даними, оточено вже практично всі опорники.

"Сьогодні вночі заступник комбата спробував з колоною вивезти загиблих і поранених Новолозоватською дорогою. Але дороги заміновано - підірвалися хлопці, їх обстріляли. Відступили на опорник "Бджола". У підсумку - близько 10 загиблих, скільки поранених - щохвилини це змінюється", - сказав Сіньковський.

Він наголосив, що військові сподіваються на допомогу від Генштабу, підкріплення або на контрнаступ - не дивлячись на мирні угоди, яких все одно не дотримуються, або представників ОБСЄ, щоб вони висвітлили цей факт на всю країну.

"Але просто спостерігати, як вони гинуть, неможливо", - зазначив Сіньковський.

Волонтери підтверджують критичну ситуацію на опорниках "сороківки", зокрема: "Спис", "Мойша", "Бджола". За їхніми даними, бійці зайняли кругову оборону і тримаються з усіх сил.

За інформацією LB.ua, вночі позиції батальйону бомбили з усіх видів зброї. Один з бійців 40-ки додзвонився до редакції.

"Криють нас важкою артилерією. Уночі були танки, арта, "Град". Нам тільки-но ультиматум поставили - або ми здаємося, або нас накривають. От і накривають", - сказав боєць.

На одному з опорних пунктів сепаратисти почали психологічно тиснути на військових розповідями про те, що їхні товариші на сусідньому "опорнику" здалися.

"Ми зідзвонюємося з усіма "опорниками" - це провокація, всі тримають позиції", - сказала Ольга, волонтер 40-го батальйону. Вона також сказала, що вночі батальйон прикривала наша артилерія, але цього мало.

Вона зазначила, військові розраховують тільки на приїзд місії ОБСЄ і сподіваються, що спостерігачі допоможуть вирішити ситуацію.

"Сьогодні сепари розганяють інформацію, що здався один з опорників "Кривбасу". Ситуація на 10:30, за ніч втрат немає, опорні пункти зазнають обстрілу з РСЗВ, на двох іде бій, ніхто нікому не здавався. Арта отримала координати і характер цілей, є очі. Допомога з телевізора не підійшла, хлопці чекають на ОБСЄ, яке мчить "розблокованими" Генштабом дорогами.

P.S. Є зв'язок з комбатом і чотирма опорними пунктами", - написав у фейсбуці куратор батальйону Микола Колесник.

У штабі АТО не змогли уточнити, що роблять для допомоги 40-му батальйону.

"У мене немає інформації про 40-й батальйон зараз", - сказали там, описавши ситуацію загалом на Дебальцевському плацдармі.

"У Дебальцевому зараз запеклі бої на околицях міста. Диверсійно-розвідувальні групи постійно штурмують наші позиції. Ми відбиваємо ці атаки, поки що йде активний бій по всьому периметру Дебальцевого", - сказав спікер АТО Андрій Лисенко в коментарі LB.ua.

Як повідомляли, вчора про оточення 40-го батальйону тероборони розповіли на прес-конференції в Дніпропетровську.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram