ГоловнаСуспільствоВійна

Про становище 40-го батальйону у Дебальцевому розповіли на прес-конференції (оновлено)

Бійці "Кривбасу", як і раніше, утримують позиції і чекають на підкріплення від штабу

Про становище 40-го батальйону у Дебальцевому розповіли на прес-конференції (оновлено)
Юрий Синьковский дает комментарии СМИ
Фото: Дмитрий Иванов

У прес-центрі "Дніпро-Пост" у Дніпропетровську волонтери організували прес-конференцію "Ситуація із 40-м батальйоном територіальної оборони "Кривбас": батальйон в оточенні, Генштаб не реагує". Про те, що сказали на прес-конференції, LB.ua повідомили волонтери з місця події.

Юрій Сіньковський дає коментарі ЗМІ
Фото: Дмитро Іванов
Юрій Сіньковський дає коментарі ЗМІ

Заступник комбата 40-го батальйону полковник Юрій Сіньковський сказав, що ризикує потрапити під трибунал і втратити звання за те, що розкриває відомості про становище батальйону. Але він прийняв таке рішення, щоб врятувати своїх людей, бо не всі отримали обіцяну допомогу зі штабу. Деякі "опорники" повністю або частково оточені.

За його словами, бійцям зараз дуже важливо знати, коли планується надходження допомоги, щоб розподілити боєзапас.

Крім того, потрібен прямий зв'язок із Генштабом, мобільні телефони контактних осіб, з якими можна зв'язатися оперативно. Бійці на постах не мають телефону вищого керівництва, а штатний зв'язок не працює.

Прес-конференція за участю дружин бійців 40-го батальйону

Юлія Сегеда, адвокат, заявила, що військовослужбовців зараз, по суті, ставлять у ситуацію, коли вони не матимуть змоги виконати бойовий наказ.

За її словами, в такому разі вони мають право самі вирішувати, як діяти далі. Тому що солдат, коли у нього закінчуються боєприпаси, не повинен падати грудьми на амбразуру - він мусить відійти, відступити з позицій або, можливо, навіть здатися, щоб зберегти життя. За це він не потрапить під трибунал, тому що діє в ситуації, коли не має можливості виконати наказ.

Спікери наголосили, що вся здійнята у ЗМІ інформаційна хвиля - для того, щоб хлопці мали всі можливості виконати бойовий наказ, а не безславно загинути на посту. Бойовий наказ у них - стояти на посту, утримувати позиції, поки не надійде наступний наказ.

Ольга Голубєва (волонтер), Юрій Сіньковський, Юлія Сегеда
Фото: Дмитро Іванов
Ольга Голубєва (волонтер), Юрій Сіньковський, Юлія Сегеда

На прес-конференції виступили також дружини бійців. Вони розповіли, що ті, хто спростовує критичне становище бійців на околицях Дебальцевого, просто не доїжджали до позицій 40-ки. Дружини описали вкрай складну ситуацію у штабі 40-го батальйону.

Штаб оточено. Там зовсім немає зв'язку, військові по кілька днів не можуть зв'язатися з родиною. Укриття військових (адмінбудівлю) розбито, а під ними - не земля, а пісковик, гірська порода. Вони намагалися зробити собі укриття - копати пісковик, але змогли прокопати 10 см. Пісковик можна розбити тільки гірничими роботами або спеціальним інструментом. Під час дощу бійці мусили ховатися у трубі.

На заході була спостерігач місії ОБСЄ Сьюзан Стемпер. Вона сказала, що передасть всю інформацію за підсумками прес-конференції у своєму звіті в представництво місії в Києві, яке ухвалить подальше рішення.

Близько 16:00 LB.ua також додзвонився один із бійців з опорного пункту "Спис".

"Ми позицій не здаємо. Чули, що до нас намагалися виїхати від Генштабу з допомогою, але їм нічого не вдалося, не доїхали", - сказав боєць. Він уточнив, що це була одна з бригад ЗСУ на підмогу 40-ці.

На його позиціях не стріляють - українські військові дотримуються домовленості про припинення вогню, бойовики поки що теж припинили обстріли.

Оточення його опорного пункту не повністю замкнули, "якби була підмога - можна було б дістатися нормально", - сказав він. За його даними, щодо на всіх опорних пунктах зараз до 20 загиблих, вивезти їх неможливо.

Щодо погоди, в Дебальцевому зараз сніг і невеликий морозець, сказав співрозмовник LB.ua. Бійці гріються від буржуйок. Потрібні їжа і цигарки.

Допомога 40-му батальйону тероборони, а також 39-й ОМБП і 93-й бригаді: карта ПриватБанку 5168 7572 6034 4256, Новикова Валерія. Карта для закупівлі тепловізорів і "нічників": 5168 7572 6034 4132, Новикова В.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram