ГоловнаСуспільствоВійна

Єдину дорогу з Дебальцевого постійно обстрілюють, - Amnesty International

В організації підкреслили, що ситуація в місті катастрофічна

Єдину дорогу з Дебальцевого постійно обстрілюють, - Amnesty International
Фото: amnesty.org.ua

Тисячі жителів Дебальцевого перебувають на межі, відчайдушно захищаючись від потужних обстрілів і не маючи достатньої кількості проточної води, їжі, електрики й основних медикаментів.

Про це заявила міжнародна правозахисна організація Amnesty International.

"Ситуація в Дебальцевому катастрофічна", - сказала старший радник Amnesty International з кризового реагування Джоан Марінер, яка щойно повернулася звідти.

Дебальцеве є стратегічним залізничним вузлом і форпостом українських сил. Воно було під постійним обстрілом з боку проросійських сепаратистів, які намагаються взяти під контроль місто останніми днями.

Результати польових досліджень Amnesty International вказують на те, що деякі з цих атак були невибірковими. Населення 25 тисяч осіб скоротилося до семи тисяч. Українська влада стверджує, що евакуювала понад дві тисячі осіб з 28 січня.

Єдина дорога з міста нині перебуває під постійним обстрілом, що робить втечу решти мирних жителів ще більш небезпечною, зазначили в організації.

"Українська влада мусить вжити всіх можливих заходів для захисту цивільного населення з усіх постраждалих міст і селищ, у тому числі шляхом надання допомоги в евакуації тих, хто має намір втекти, і транспортування їх у безпечніші райони. Проросійські сепаратисти мають дозволити цивільним особам покинути території і мають припинити всі невибіркові обстріли", - сказала Джоан Марінер.

За оцінками ООН, під час конфлікту в східній Україні з моменту його початку у квітні 2014 року загинуло понад 5100 мирних жителів і більш ніж 900 тисяч були змушені виїхати з території.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram