ГоловнаСуспільствоЖиття

У Маріуполі відзначили День соборності

Жителі прифронтового міста вишикувалися в живий ланцюг на мосту

 У Маріуполі відзначили День соборності
Фото: Виктория Савицкая

У День соборності жителі Маріуполя вийшли на символічну акцію - люди вишикувалися в живий ланцюг на пост-мосту, який з'єднує дві частини міста. Він став символом єдності Лівого і Правого берегів України. Ще восени активісти пофарбували поручні в кольори державного прапора, а через кілька місяців на цьому мосту розстріляли українських прикордонників.

О 16:00 біля мосту зібралося кілька сотень людей. Вони принесли із собою українські прапори, свічки і жовто-блакитні стрічки, плакати "Я - Донецьк", "Я - Україна", "Я - Волноваха".

Перед початком акції отець Олександр прочитав заупокійну літію за всіх полеглих за соборність і незалежність України. Із запаленими факелами, свічками та прапорами колона з більш ніж 300 осіб рушила уздовж моста. Люди співали гімн України,

пісню "Воїни світла", що стала гімном Майдану, кричали "Одна, єдина, соборна Україна", "Схід і захід разом", "Україна - понад усе".

Багато городян з тривогою стежили за подіями на Майдані. Так, Валентина каже, що навіть зір почав падати через переживання. Для неї День соборності - велике свято. На акцію вона вийшла з плакатом "Я - Донецьк", співчуваючи жертвам сьогоднішнього теракту в Донецьку.

Інший учасник акції, Анатолій Федорович, каже, що не міг не прийти: "Я не можу сидіти вдома, коли країна вся зараз повстала проти ворога, який намагається нас здолати. Ми можемо його перемогти тільки тоді, коли ми будемо всі разом".

Після закінчення акції на знак єдності Лівого і Правого берега міста, єдності Маріуполя з усією Україною пов'язали жовто-блакитні стрічки на перила шляхопроводу.

Нагадаємо, сьогодні Україна відзначає День соборності. У 2014 році цей день став ще й однією з трагічних віх Майдану: в протистоянні активістів із силовиками в Києві загинув перший з героїв Небесної Сотні - вірменин з Дніпропетровська Сергій Нігоян.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram