ГоловнаСуспільствоВійна

МЗС України закликає до припинення вогню від сьогодні

Від Росії вкотре вимагають виконати мінські угоди

МЗС України закликає до припинення вогню від сьогодні

Україна закликає Росію підписати графік імплементації досягнутих у Мінську домовленостей у редакції від 13 листопада і забезпечити припинення вогню з 19 січня.

Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ України, опублікованій увечері в неділю.

"Із часу підписання "мінських домовленостей" від 5 і 19 вересня 2014 року, під якими, крім України та ОБСЄ, поставили підписи офіційний представник Російської Федерації, а також Олександр Захарченко й Ігор Плотницький, Україна постійно вимагає їхнього повного виконання", - сказано в заяві.

У МЗС зазначають, що домовленості включають усі ключові елементи, необхідні для якнайшвидшої деескалації ситуації, її стабілізації та початку відродження Донбасу: припинення вогню, відновлення українського контролю на державному кордоні, повне і негайне виведення іноземних військ і найманців, забезпечення виходу на лінію розмежування від 19 вересня, відведення важкого озброєння, звільнення заручників і незаконно утримуваних осіб, поліпшення гуманітарної ситуації, проведення місцевих виборів за українським законодавством.

Відомство наголошує, що Україна вповні виконує "мінські домовленості" і чотири місяці чекає на їх виконання Росією і бойовиками.

"Сьогодні Україна вкотре звернулася до Росії з пропозицією підписати графік імплементації "мінських домовленостей" саме в редакції від 13 листопада і забезпечити припинення вогню з 19 січня. Переконані, що це дозволить негайно припинити вогонь й убезпечити мирне населення від обстрілів бойовиків, що вони роблять чотири останні місяці", - зазначає МЗС.

Нагадаємо, ватажки ДНР і ЛНР заявляли про отримання запрошень на зустріч контактної групи 16 січня, проте сама зустріч так і не відбулася. За останній тиждень бойовики суттєво збільшили активність у зоні АТО, кількість обстрілів з боку терористів обчислюється сотнями. Найгарячішою точкою на сході України залишається аеропорт Донецька, де вже кілька днів ідуть жорстокі бої.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram