ГоловнаСуспільствоЖиття

Земельна комісія Київради виступила за мораторій на будівництво біля Софії та Лаври

Депутат від УДАРу підтримував сторону забудовників

Земельна комісія Київради виступила за мораторій на будівництво біля Софії та Лаври
Фото: Facebook/Irina Alekseenko

Земельна комісія Київради під час засідання 23 грудня з третьої спроби проголосувала за введення мораторію на забудову буферної зони Софії Київської, Києво-Печерської Лаври та заповідника "Стародавній Київ" до ухвалення Київрадою плану зонування цієї території. Про це LB.ua повідомила активістка Ірина Нікіфорова.

"План зонування буферної зони Софії та Лаври чітко визначить, що і на якій відстані від цих об'єктів можна буде будувати... Рішення давалося депутатам складно і важко - голосували тричі. Результат - 13 "за" і 1 "проти". Зокрема проти виступив депутат Максим Микитась (партія "Удар-Солідарність"), чесно зізнався, що він і є одним із забудовників", - повідомила вона.

За її словами, тепер рішення про мораторій на забудову має ухвалити Київрада.

"25 грудня депутати розглянуть це питання, і ми дуже сподіваємося, що їм вистачить політичної волі його ухвалити", - додала вона.

Нікіфорова зазначила, що рішення про введення мораторію на будівництво, реконструкцію та продаж земельних ділянок у буферній зоні Софії Київської, Києво-Печерської Лаври та заповідника "Стародавній Київ" важливо ухвалити до Нового року.

"1 лютого відбудеться чергова сесія ЮНЕСКО, та ухваленням такого рішення ми виконаємо рекомендації цієї міжнародної організації. Всім відомо, що ЮНЕСКО вже два роки має намір внести Софію Київську та Києво-Печерську Лавру у так званий "чорний список". Є небезпека опинитися разом із країнами "третього світу", а це, по-перше, невиконання міжнародних угод з приводу охорони культурної спадщини і, по-друге, погіршення інвестиційної привабливості столиці України", - зазначила Нікіфорова.

Крім того, земельна комісія ухвалила рішення розірвати договір оренди із забудовником у Десятинному провулку, 3-5.

"Позиція депутатів з цього питання - одностайна, оскільки забудовник веде себе дуже агресивно і не погоджується на зниження поверховості будівлі", - додала Нікіфорова, зазначивши, що на такий компроміс були готові піти активісти, хоча раніше вимагали повного знесення будівлі.

Читайте: Будівельні епопеї Києва: від Десятинки до Троєщини

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram