ГоловнаСуспільствоВійна

Генерал порівняв Іловайський котел із Бородінською битвою

Армійський чиновник заявив, що Іловайськ був трагедією, але не поразкою

Генерал порівняв Іловайський котел із Бородінською битвою
Виктор Назаров
Фото: кадр ТК "Интер"

Заступник начальника Генштабу Віктор Назаров заявив, що Іловайський котел не був поразкою для української армії.

Про це він сказав в інтерв'ю "Інсайдеру". "Зараз Іловайськ називають трагедією. Безумовно, з погляду втрат - це болісне питання, але якщо ми говоримо про військове мистецтво, то воно не має таких категорій, як "трагедія". Зате є категорії "поразка" і "перемога". Тактично ми не взяли Іловайськ, а стратегічно Російська Федерація зрозуміла, що наступальні операції пов'язані з дуже великим ризиком, тому що вони не уявляли собі можливостей наших Збройних сил. Запеклі бої, які тривали і в Іловайську, і в районі Луганська, і в районі Дебальцевого дозволили завдати істотних втрат силам противника, зупинити їхнє подальше просування", - заявив він.

На його думку, Іловайський котел можна порівняти з Бородінською битвою 1812 року, яка формально завершилася відступом російської армії й обернулася потім здачею Москви французам. "Битва під Бородіним не закінчилася повним розгромом російської армії. Так, армія відступила, Наполеон узяв Москву. Тактично це була поразка. Але якщо говорити про стратегію, то це була перемога. Тому що це дозволило зберегти армію, це дало можливість надалі нав'язувати свою ініціативу противникові. Навіть ціною втрати Москви", - сказав Назаров.

Нагадаємо, що колишній заступник комбата батальйону "Азов" Вадим Троян в інтерв'ю LB.ua заявив, що командування АТО поводилося неадекватно в боях за Іловайськ. "Там є село Грабське. У боях за це село генерали поклали понад 130 людей. Я їх порахував особисто. Щодня вони робили розвідку боєм - щодня трупи. Це був жах. Люди, які 23 роки малювали бордюри, не можуть бути стратегами і тактиками", - заявив він.

Кількість загиблих в Іловайському котлі невідома. Озвучували різні оцінки - від кількох сотень до понад тисячі осіб.

Варто зазначити, що Назарова підозрюють у тому, що він не зважив на інформацію про загрозу для літаків у Луганському аеропорту і дозволив спецоперацію з доправлення туди роти військових. 14 червня через це в літаку Іл-46 загинули 49 людей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram