ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Громадськість не хоче бачити Лазоришинця главою МОЗ

Дійсний керівник міністерства набрав негативну кількість балів

Громадськість не хоче бачити Лазоришинця главою МОЗ
Василий Лазоришинец
Фото: kmu.gov.ua

За результатами громадського обговорення експерти дійшли висновку, що в.о. міністра охорони здоров'я Василь Лазоришинець не може обіймати посаду міністра в новому Кабміні.

Як сказано у прес-релізі організації "Центр UA", всього розглядалися три кандидатури на посаду голови МОЗ. Це Лазоришинець, висунутий на цю посаду "Народним фронтом"; самовисуванець Володимир Курпіта, колишній голова Державної служби з контролю за соціально-небезпечними хворобами; Ольга Богомолець, представлена ініціативою "Професійний уряд".

Громадське обговорення відбувалося у прямому ефірі телеканалів "Громадське ТБ", "Еспресо TV" та Перший Ukraine. Серед вимог, висунутих активістами до майбутнього міністра: відсутність конфлікту інтересів та відсутність доказів будь-яких зв'язків з корупційними схемами; обов'язкова наявність команди і готовність її представити; а також чітке бачення механізмів системи реформування охорони здоров'я України. Ще одним критерієм визначено, що кандидат на голову МОЗ не може бути колишнім міністром або його заступником.

Під час публічного обговорення Лазоришинець не пройшла за кількома ключовими критеріями. Він кілька разів поспіль обіймав одні з найвищих посад у міністерстві - першого заступника і голови МОЗ, а також був причетним до гучних корупційних скандалів, зокрема навколо закупівлі препаратів проти свинячого грипу "Таміфлю" за завищеними цінами.

Перемогли під час публічного онлайн-голосування дві кандидатури - Богомолець та Курпіта. Курпіта посів перше місце і набрав 80 балів, Богомолець посіла друге місце з 67 балами. Виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я Василь Лазоришинець набрав негативну кількість балів -38.

Нагадаємо, Президент Петро Порошенко закликав сформувати новий уряд до 27 листопада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram