ГоловнаСуспільствоПодії

МВС призначило службове розслідування щодо дій міліції на Осокорках

Антон Геращенко звинуватив "Свободу" у шантажі забудовника

МВС призначило службове розслідування щодо дій міліції на Осокорках
Фото: Макс Требухов

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков створив комісію із розслідування застосування сили міліціонерами 17 листопада до противників забудови біля метро "Осокорки" у Києві.

Комісію очолив радник Авакова Зорян Шкіряк, до її складу включено відомого правозахисника Євгена Захарова. Вона також повинна перевірити порушення прав забудовника, якщо такі були, написав радник голови МВС Антон Геращенко у своєму "Фейсбуці".

"Кілька співробітників міліції перевищили ступінь застосування сили необхідний у цій ситуації і щодо цього зроблять відповідні висновки під час службового розслідування. Начальника Дарницького райвідділу міліції міністр відсторонив від виконання службових обов'язків на період проведення розслідування і, можливо, він позбудеться своєї посади за те, що замість запобігання провокаційним діям повністю виконав всі задуми осіб, які організували цей захід", - додав Геращенко.

Однак він також навів аргументи на користь того, що акція мала на меті шантаж забудовників.

Геращенко повідомив, що ініціаторами знесення паркану стало Дарницьке відділення партії "Свобода". Дізнавшись про підготовку акції, МВС задіяло 42 співробітників патрульно-постової служби Дарницького РВВС.

"До 19:20 на місці подій зібралася група чисельністю понад 100 громадян, які мали намір знести паркан. Їх поінформували, що це будівництво є законним, а не самовільним, що знесення паркану незаконне і буде кваліфіковане як хуліганство. Однак громадянам, які

прийшли на заклики ВО "Свобода", всі розповіді про законність були, що називається, "по барабану". Вони прийшли туди з відомою метою - знести паркан. Далі під час бійки кілька співробітників міліції, судячи з відеозаписів, перевищили заходи необхідного фізичного впливу і зазнають за це заслуженого покарання", - зазначив він.

При цьому Геращенко повідомив, що станом на 7:00 ранку у лікарні Дарницького району не звертався жоден громадянин, який постраждав у цьому інциденті. Швидку допомогу на місце події також не викликали, зважаючи на відсутність будь-яких серйозних травм і переломів з обох сторін.

Семеро громадян затримано і відправлено у Дарницький райвідділ міліції, де їх ідентифікували і щодо них склали адміністративні протоколи за статтею 173 КУпАП, а щодо одного неповнолітнього затриманого - за статтею 184 КпАП. Після складання адмінпротоколів всіх тимчасово затриманих відпустили додому.

Геращенко також оприлюднив список документів, які забудовник надав на підтвердження того, що він законно отримав право на землю і на її забудову.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram