ГоловнаСуспільствоЖиття

Активісти звинувачують Держгеонадра у дерибані родовищ

Власників інтелектуальної інформації не пустили на аукціон

Держслужба геології і надр України не допустила на аукціон власників інтелектуальної власності щодо проданих родовищ. Про це LB.ua розповіли активісти, які пікетують службу.

Сьогодні Держгеонадра продали з аукціону право використання Олегівського родовища лабрадоритів, однак разом із родовищем незаконно пішла інтелектуальна власність - дані геологічної розвідки, вартістю до 2 млн гривень.

"На попередньому аукціоні нас хоч пустили в зал, але торги за цим лотом скасовано, тому що він спірний. Цього разу на аукціон не змогли потрапити ані власники цих даних, ані журналісти", - розповів активіст Володимир Кравчук.

За словами Кравчука, від активістів будівлю Держгеонадр охороняють бійці батальйону "Київ-1".

"Їх тут десь двадцятеро, дехто озброєний, вони перекрили турнікети на вході. Поруч тут іще автобус із автоматниками", - сказав Кравчук.

В акції протесту беруть участь кілька десятків людей. Організатори аукціону розпорядилися не пропускати всередину ні їх, ні журналістів, ні власників лотів. Останні обурені тим, що не можуть бути присутніми під час продажу власної цінної інформації про родовища.

Учасники акції вимагають, щоб Держгеонадра перейшли до публічних механізмів роботи та надавали звіти про учасників торгів і результати аукціонів. "Наші основні вимоги - це прозорість служби та звітність, як дерибаняться надра", - сказав активіст "Правого сектору" Віталій, який бере участь в акції.

Отримати пояснення з боку організаторів аукціону на цей момент не вдалося.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram