ГоловнаСуспільствоПодії

Ярема прийняв родичок військових 51 бригади, заарештованих у Запоріжжі (оновлено)

Матері й дружини бійців під Генпрокуратурою оголосили голодування

Ярема прийняв родичок військових 51 бригади, заарештованих у Запоріжжі (оновлено)
Фото: Макс Требухов

Генпрокурор Віталій Ярема пізно ввечері прийняв родичок солдатів 51 ОМБР, які третій місяць перебувають під арештом у військовій частині в м. Запоріжжя. Він поспілкувався з жінками, які оголосили голодування під Генпрокуратурою, а також з активістом організації "Автомайдан Київ" Дмитром Карпом, одним з координаторів акції на підтримку військових 51 бригади, після приїзду на місце подій представників ОБСЄ й іноземних журналістів.

На завтра Ярема також призначив зустріч з Анатолієм Башловкою, адвокатом одного із заарештованих бійців. Активісти очікують якнайшвидшого вирішення проблеми заарештованих військових, на яких останнім часом чинився тиск.

Мама одного з військових 51 ОМБР плаче біля приймальні Генпрокуратури
Фото: Надано "Автомайдан Київ"
Мама одного з військових 51 ОМБР плаче біля приймальні Генпрокуратури

Спершу Віталий Ярема відмовив жінкам у прийомі без пояснення причин, повідомивши, що відповість на їхній лист-звернення за вказаною в ньому адресою у встановлені терміни. Сьогодні вони чекали на зустріч з Яремою з 10:00.

"Ніхто звідси йти не буде. Матері оголосили голодування, самі бійці теж - бо на них чинять сильний тиск. Запрошуємо киян приєднатися до акції. Приносьте термоси з гарячим чаєм, беріть каремати і теплі речі", - сказала Кувіта.

Акція на підтримку 41 військовослужбовця 51 бригади, проти яких, на думку активістів, порушено політичну справу, відбувається під Генпрокуратурою вже другий день поспіль.

Учора активісти зустрілися із заступником генпрокурора - військовим прокурором Анатолієм Матіосом, проте він не відповів на прохання учасників акції про проведення відкритого і чесного суду над заблокованими далеко від дому солдатами. Нагадаємо, вони очікують судового засідання у своїй справі вже 3 місяці. Їх звинувачують у дезертирстві, однак адвокати та активісти впевнені: у справі немає ні складу злочину, ні доказів.

Зараз на місці акції збираються активісти, приїхали представники місії ОБСЄ - всі вони перебувають у коридорі громадської приймальні в будівлі прокуратури.

Представники ОБСЄ приїхали в Генпрокуратуру на запрошення активістів
Фото: Надано "Автомайдан Київ"
Представники ОБСЄ приїхали в Генпрокуратуру на запрошення активістів

Як повідомлялося, бійці 51 окремої мехбригади ЗСУ, які залишились без постачання, вибираючись з "котла" у районі Червонопартизанська, 25 липня перейшли через кордон з Росією, а потім повернулися в Україну, не зрадивши присяги, але зберігши в такий спосіб свої життя. Відтоді вони заблоковані у військовій частині в Запоріжжі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram