ГоловнаСуспільствоЖиття

Чубаров просить ООН створити в Криму спецмісію із захисту прав корінних народів

Також потрібно визначити правові механізми постійної присутності такої місії в Криму

Чубаров просить ООН створити в Криму спецмісію із захисту прав корінних народів
Справа - глава Меджлиса Рефат Чубаров
Фото: EPA/UPG

Лідер Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров просить Організацію Об'єднаних Націй створити в анексованому Росією Криму спеціальну місію з мандатом на сприяння, захист і правом звітності за діяльністю держав у здійсненні ними прав корінних народів, визначивши правові та інші механізми її постійної присутності в Криму.

Про це йдеться в його виступі на Всесвітній конференції корінних народів, текст якої він опублікував на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

Він зазначив, що кримськотатарський народ підтримав пропозиції щодо створення спеціального органу ООН з мандатом на сприяння, захист і правом звітності за діяльністю держав у здійсненні ними прав корінних народів.

"Однак у випадку з Кримом і у зв'язку із загрозливими для безпеки і життя кримських татар обставинами ми не можемо чекати, поки такий орган буде створено. Відповідно, ми закликаємо ООН створити спеціальну місію щодо Криму, визначивши правові та інші механізми її постійної присутності в Криму", - підкреслив Чубаров.

Лідер Меджлісу також подякував Верховній Раді за її рішення про приєднання України до Декларації ООН з прав корінних народів і визнання кримськотатарського народу в статусі корінного народу Криму.

Як повідомлялося, Росія виступила проти участі Меджлісу у Всесвітній конференції корінних народів у США.

Нагадаємо, що на думку президента Володимира Путіна, корінний народ Криму - греки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram