ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Українські психіарти просять не допустити проведення психіатричного обстеження Надії Савченко

Фахівці впевнені в психічному здоров'ї української льотчиці

Українські психіарти просять не допустити проведення психіатричного обстеження Надії Савченко
Фото: Скрин-шот с YouTube, канал LifeNews

Українські психіатри звернулися до світової психіатричної громадськості із закликом не допустити застосування психіатричних репресій до української льотчиці Надії Савченко в Росії.

Про це йдеться у відкритому листі, який потрапив до рук LB.ua.

"Ми, українські психіатри, пам'ятаємо давню історію, коли здорових людей у стінах Інституту імені Сербського в Москві визнавали неосудними. Нам також відомі нещодавні випадки використання психіатрії з політичною метою в сучасній Росії. Авторитарний політичний режим у Росії може використовувати "психіатричну маску" і у випадку з Надією Савченко", - йдеться, зокрема, у зверненні.

При цьому українські фахівці стверджують, що Савченко як діючий кадровий офіцер не раз проходила необхідні обстеження і її психічне здоров'я раніше не викликало сумнівів. На їхню думку, намір піддати українську льотчицю судово-медичній експертизі "спричинено її мужньою поведінкою в російському суді".

"Переконливо просимо вас звернути увагу на цей випадок. А також особисто і в рамках роботи національних психіатричних асоціацій вплинути на російську владу, яка послідовно використовує практику психіатричних репресій у своїй країні. Ми, психіатри, зобов'язані зупинити цю практику. Інакше до переліку жертв зловживання психіатрією в політичних цілях, які були "призначені" психічно хворими в Інституті імені Сербського в СРСР (Наталія Горбневська, Валерія Новодворська, Анна Михайленко, Володимир Буковський, Петро Григоренко, Леонід Плющ та сотні інших дисидентів), додасться й ім'я Надії Савченко", - йдеться у зверненні.

Нагадаємо, в кінці серпня суд у Воронежі продовжив до 30 жовтня арешт Савченко, яку СК РФ звинувачує у пособництві в убивстві двох кореспондентів ВДТРК. Захист Савченко заявив, що льотчицю збираються етапувати з Воронежа до Москви для проведення стаціонарної психолого-психіатричної експертизи.

Раніше в ЗМІ повідомляли, що Савченко написала відмову від спілкування з лікарями під час психолого-психіатричної експертизи. Лікарі ж заявили, що стан психіки льотчиці фахівці нібито зможуть визначити, не розмовляючи з нею.

Зараз Савченко перебуває в слідчому ізоляторі Воронежа. Її звинувачують у пособництві вбивству російських журналістів, хоча, як з'ясував захист, вона потрапила в полон до бойовиків ще до їхньої загибелі.

33-річна Надія Савченко - старший лейтенант, штурман-оператор вертольота Мі-24 3 окремого полку армійської авіації Повітряних сил Збройних сил України. В антитерористичній операції на Донбасі брала участь як доброволець батальйону "Айдар".

Брала участь у боях біля селища Металіст під Луганськом, де потрапила в полон терористів 18 або 19 червня. За її словами, "з мішком на голові" її доставили до Воронежа, де й судять. При цьому в СК РФ стверджують, що затримали Савченко в Росії, куди вона нібито в'їхала під виглядом біженки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram