ГоловнаСуспільствоПодії

За місяць кількість переселенців з Донбасу подвоїлася

Близько 2,2 млн осіб залишаються в зоні конфлікту

За місяць кількість переселенців з Донбасу подвоїлася
Фото: EPA/UPG

За серпень кількість осіб, переміщених всередині України, выросло вдвое.

За оцінками Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН), близько 260 тисяч чоловік переміщено всередині країни станом на 1 вересня 2014 року, тоді як на 5 серпня кількість внутрішньо переміщених осіб становила 117 тисяч.

Більшість переселенців (94%) прибувають зі східної України.

"УВКБ ООН вважає, що реальна кількість внутрішньо переміщених осіб значно вища, оскільки багато переселенців проживають у родичів і друзів і не реєструються в органах влади", - сказано в прес-релізі.

Зазначається, що станом на 1 вересня, за оцінками української влади, близько 2,2 млн осіб перебувають у зоні конфлікту.

Близько 6000 осіб скористалися коридорами, організованими українською владою для виїзду з зони протистояння.

За даними місцевої влади, з минулого вівторка близько 10 тисяч осіб виїхали з Маріуполя в Запоріжжя, Бердянськ та інші міста.

УВКБ ООН повідомляє, що після того, як на початку липня українська влада відновила контроль в численних містах на півночі Донецької області, багато внутрішньо переміщених осіб повернулися додому. Наприклад, близько 20 тисяч переселенців повернулися в Слов'янськ з інших міст Донецької області.

Кількість українців, які бажають отримати статус біженця або притулок в Російській Федерації, збільшилася на 66 тис. осіб протягом серпня. За період з 1 січня по 30 серпня майже 121 190 осіб звернулися у Федеральну міграційну службу РФ з проханням про статус біженця або тимчасовий притулок. Крім того, 138 825 українців звернулися із запитами про надання інших видів правового статусу, таких як тимчасовий чи постійний вид на проживання та участь у програмі "переселення співвітчизників".

Значна частина українців, які прибувають до Росії, користуються безвізовим режимом. За даними російської влади, близько 814 000 в'їхало на територію Росії з 1 січня. Ця цифра включає також осіб, які звернулися по статус біженця або тимчасовий притулок, а також по інші форми дозволів на проживання.

4106 українців звернулися по притулок до країн Європейського Союзу за період з січня по липень 2014 року, тоді як протягом 2013 року таких заяв отримано 903. Більшість звернень про притулок подано у Польщі (1082), Німеччині (556) та Швеції (500). Крім того, 380 українців попросили притулку в Білорусі станом на 1 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram