ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Ціни на ліки для держзакупівель необґрунтовано підняли від 30 до 200%, - громадські організації

Серед учасників торгів, які необґрунтовано завищують ціни, й українська "Дарниця"

Ціни на ліки для держзакупівель необґрунтовано підняли від 30 до 200%, - громадські організації
Архив

Ціни на ліки для держзакупівель деякі фармкомпанії необґрунтовано підняли від 30 до 200%. Серед них один український виробник - фармацевтична фірма "Дарниця", передає УНІАН.

За словами голови благодійного фонду "Пацієнти України" Дмитра Шерембея, низка фармкомпаній, які беруть участь у тендерах із закупівель державою життєво необхідних ліків, підняли ціни на препарати на 30-200%.

Серед учасників торгів, які необґрунтовано завищують ціни, він назвав іноземні компанії Astellas, Novartis, MSD, Medac, Baxter, Lumier-Pharma, Janssen, а також українську фірму "Дарниця". У зв'язку з цим громадські організації розіслали фармацевтичним компаніям, які завищили ціни на ліки, листи із закликом залишити ціни на рівні 2013 року.

У листи вони вклали таблетки, забарвлені в золотий колір, у такий спосіб демонструючи, що фармкомпанії намагаються продати державі таблетки за ціною золота. "Коли препарати перетворюються, по суті, на золото, і в тебе не вистачає грошей не для того, щоб просто поліпшити здоров'я, а щоб купити ліки, які врятують рідну тобі людину, - ти опиняєшся перед важким фактом: як добути таку кількість грошей? Сьогодні перед цим вибором опинилася вся Україна", - зазначив голова благодійного фонду "Пацієнти України".

При цьому він нагадав, що навесні цього року громадські організації спільно з фармкомпаніями та представниками Міністерства охорони здоров'я провели круглий стіл, на якому обговорили можливість залишити ціни на ліки для держзакупівель на рівні 2013 року. "Тоді намір підписали відразу ж на заході 70% компаній... Але насправді лише третина цих компаній виконала умови і залишила ціни на рівні 2013 року", - повідомив Шерембей.

Нагадаємо, сьогодні Президент Петро Порошенко доручив міністрові охорони здоров'я вжити всіх необхідних заходів для забезпечення українських військових у зоні АТО лікарськими засобами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram