ГоловнаСуспільствоПодії

Військовим 51-ї бригади, які перейшли на територію РФ, висунули підозри

До цього бійці перебували у статусі свідків

Військовим 51-ї бригади, які перейшли на територію РФ, висунули підозри
Фото: Предоставлено волонтерами

Військовим 51-ї окремої механізованої бригади, які раніше потрапили в полон і яких повернули з Росії в Україну, висунули підозри.

Про це повідомив журналіст Роман Бочкала на своїй сторінці у Facebook.

За словами журналіста, військовим висунуто звинувачення за ст. 409 Кримінального кодексу ("ухилення від військової служби шляхом самокалічення або іншим способом"). Ця стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 2 до 10 років.

"До цього бійці перебували в статусі свідків. Прокурору незрозуміло, чому військовослужбовці залишили бойові позиції. Бійці запевняють - були змушені це зробити. Залишилися тільки з автоматами проти мінометів і "Градів". Також їх звинувачують у контактуванні з ФСБ", - йдеться в повідомленні журналіста.

У свою чергу військові розповіли про перебування в Росії і про те, як вони повернулися в Україну. "У Ростовській області їх тримали в якомусь ангарі. Приводили російських журналістів, які ставили провокаційні питання, але українські військові не відповідали. Вмовляли залишитися як біженців. Військові навідріз відмовилися", - наголошується в повідомленні.

Після цього російські прикордонники доставили українських військових у пункт пропуску "Матвєєв Курган-Успенка" в Донецькій області та передали українським прикордонникам.

Тим часом, як пише у своєму повідомленні Роман Бочкала, "з українського боку пункт пропуску контролюють сепаратисти, стверджують полонені. Питання в тому, чиї накази виконують наші прикордонні служби, які там перебувають? Пізніше під'їхали українські військові і забрали полонених колег".

Нагадаємо, 29 липня стало відомо, що 42 бійці 51-ї бригади перетнули кордон з Росією в районі пункту "Ізварине" в Луганській області. За словами офіцера 51-ї бригади, бійці були змушені це зробити, щоб не потрапити під обстріл терористів. Потім військових було доставлено в Запоріжжя у військову частину А1978.

Раніше Міністерство оборони повідомило, що проводить службове розслідування у зв'язку інформацією про перехід 25 липня 40 військовослужбовцями 51-ї окремої механізованої бригади держкордону з Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram