ГоловнаСуспільствоПодії

У РФ заявили про російське громадянство заарештованого українського режисера Сенцова

Росія відмовляє українцеві в наданні українських консульських послуг

У РФ заявили про російське громадянство заарештованого українського режисера Сенцова
Олег Сенцов

Затриманий ФСБ український режисер Олег Сенцов отримав громадянство Росії.

Про це на брифінгу 10 липня сказала уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська.

"Згідно з відповіддю, отриманою від омбудсмена Росії, консульські послуги від української сторони режисерові Сенцову не було надано. Свою відповідь російська сторона аргументувала тим, що Сенцову автоматично, не добровільно, автоматично було надано громадянство Росії", - сказала вона.

За словами Лутковської, згідно з російським законодавством, прийняття російського громадянства жителями невизнаної Республіки Крим відбувається автоматично, якщо громадянин не напише заяву про своє небажання отримати громадянство Росії. Омбудсмен зазначила, що в разі відмови від отримання громадянства людина зобов'язана була особисто подати заявку в один із чотирьох виділених для цього пунктів у Криму.

"Якщо людина перебувала у слідчому ізоляторі, як це було із Сенцовим, він фізично не міг це зробити", - сказала Лутковська.

Омбудсмен наголосила, що російська сторона розглядає Сенцова як свого громадянина і тому відмовляє в наданні йому консульських послуг з боку України.

Лутковська також додала, що знову звернулася до омбудсмена РФ Елли Памфілової з проханням про зустріч із Сенцовим і ще трьома затриманими російською стороною громадянами України, а також з проханням гарантувати дотримання їхніх прав і свобод.

4 липня Лутковська звернулася до Памфілової з проханням надати Сенцову консульську допомогу, а також посприяти розслідуванню застосування тортур до нього.

Нагадаємо, 11 травня 2014 року Сенцова затримали в Криму. 19 травня з'явилася інформація про те, що його перевели в московський СІЗО. 7 липня Московський суд подовжив арешт Сенцова.

30 травня у Федеральній службі безпеки РФ повідомили, що в Криму затримано членів "Правого сектору", серед яких був Сенцов. Затриманих підозрюють у підготовці диверсійно-терористичних актів у декількох містах Криму.

За версією ФСБ, у Сімферополі затримані мали намір у ніч проти 9 травня влаштувати вибух біля меморіалу "Вічного вогню" та пам'ятника Леніну, а також планували 14 і 18 квітня підпалити офіси громадської організації "Російська громада Криму" і представництво партії "Єдина Росія". За словами представників ФСБ, підозрювані зізнаються в участі представників "Правого сектору" в організації терактів на території Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram