ГоловнаСуспільствоПодії

Медведчук просить РНБО спростувати інформацію про його причетність до заколоту на Донбасі

Екс-голова АП звинуватив Парубія в наклепі та порушенні закону

Медведчук просить РНБО спростувати інформацію про його причетність до заколоту на Донбасі
Медведчук

Колишній голова Адміністрації президента Віктор Медведчук просить Раду національної безпеки і оборони спростувати інформацію про його причетність до фінансування екстремістських груп, що діють на сході України.

Про це йдеться у зверненні Медведчука до РНБО від 6 липня, опублікованому на офіційному сайті громадського руху "Український вибір", лідером якого він є.

У своєму зверненні Медведчук вказує на те, що дії, в яких його звинуватив 4 липня на брифінгу секретар РНБО Андрій Парубій (фінансування екстремістських угруповань, організація дестабілізації ситуації в Україні, сприяння вторгненню російських військ на територію України), підпадають під ст.109, ст.258-3 і ст.258-5 Кримінального кодексу.

Водночас Медведчук називає слова Парубія провокаційними, аморальними і відверто брехливими, а також такими, що грубо порушують закон.

У своєму зверненні він вимагає від РНБО негайно провести офіційний брифінг за участю ЗМІ, на якому оголосити про визнання недостовірними заяв Парубія про те, що Медведчук є злочинцем, який протягом останніх років максимально залучався до створення ситуації в Донецькій і Луганській областях, що він причетний до фінансування екстремістських угруповань і є одним з ключових організаторів, які готували переворот в Україні та вторгнення російських військ на територію держави.

У зверненні також наголошено: якщо протягом чотирьох днів РНБО не спростує цю інформацію, то Медведчук захищатиме свої права в суді.

Згідно зі ст.109, дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, карають позбавленням волі на 5-10 років.

Згідно зі ст.258-3, створення терористичної групи чи терористичної організації карають позбавленням волі на 8-15 років, а ст.258-5 - фінансування тероризму - карають позбавленням волі на 5-8 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю до 2 років і з конфіскацією майна.

24 червня Організація з безпеки і співробітництва в Європі заявила, що Медведчук представляв ДНР і ЛНР на переговорах про врегулювання ситуації на сході. Згодом сам Медведчук заявив, що не є представником сепаратистів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram