ГоловнаСуспільствоПодії

Порошенко сподівається, що сепаратисти приймуть умови мирного плану до завершення перемир'я

Президент заявив, що проросійські сили показали зацікавленість для участі в переговорах

Порошенко сподівається, що сепаратисти приймуть умови мирного плану до завершення перемир'я
Фото: Макс Левин

Президент Петро Порошенко розраховує, що сепаратисти приймуть умови мирного плану до завершення перемир'я 27 червня.

Про це він сказав на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи у четвер, 26 червня.

За словами президента, 25 червня була досягнута згода для проведення тристоронньої комісії за участю посла Росії в Україні Михайла Зурабова, колишнього президента Леоніда Кучми і посла Організації з безпеки і співробітництва в Європі Хайді Тальявіні.

"На жаль, ми на цих переговорах не маємо представників сепаратистів, які в цьому не зацікавлені. Це дуже символічно, які перспективи для мирного врегулювання поточної ситуації. Завтра буде останній шанс. Зараз я маю підтвердження, що півгодини тому вони (сепаратисти) продемонстрували зацікавленість для участі в переговорах, коли залишилося менше ніж 12 годин до того, як закінчиться час для припинення вогню. Багато що залежить від завтрашніх переговорів", - сказав Порошенко.

При цьому глава держави висловив думку, що якщо ключові елементи мирного плану будуть прийняті сепаратистами, то це дасть надію на вирішення ситуації.

"Якщо вони будуть відкинуті, завтра ми приймемо дуже важливе рішення", - додав він.

Порошенко також нагадав, що сепаратисти після того, як було оголошено перемир'я, не припиняли вогонь по позиціях українських військових протягом усіх шести днів.

"Вони робили публічні заяви, що вони не визнають мирний план, і вони не визнають припинення вогню. Зараз їхня єдина позиція після вчорашньої телефонної розмови з російським президентом така, що сьогодні вона змінилася. Ми подивимося на це завтра", - сказав Порошенко.

Також він нагадав, що однією з причин того, що українська влада припинила ведення вогню, була гуманітарна ситуація на сході країни, коли була потреба відновити постачання всього необхідного мирним громадянам.

Порошенко зазначив, що якщо сепаратисти на ділі не дотримуватимуться миру, то українська влада не зможе дотримуватися перемир'я.

Нагадаємо, Порошенко доручив силам АТО припинити вогонь з 22:00 20 червня до 10:00 27 червня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram