ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Сьогодні минув марсіанський рік відтоді, як Curiosity висадився на Марс

Головним завданням марсохода було з'ясувати імовірність існування умов, придатних для виникнення життя

Сьогодні минув марсіанський рік відтоді, як Curiosity висадився на Марс
Фото: EPA/UPG

Оскільки Curiosity на Марсі, то й ювілей святкує марсіанський. Сьогодні минув марсіанський рік (687 земних діб) з моменту посадки марсохода на поверхню планети, повідомляє "Хабрахабр".

Ювілей відзначили в NASA, створивши святкове селфі з багатьох окремих фотографій, зроблених пристроєм. Як створюють такі фотографії, на Хабрі вже писали, нижче є відео з поясненням.

Ось так марсохід фотографує сам себе:

А ось короткий звіт від команди:

Шлях, пройдений ровером, позначено червоним. Біла лінія - шлях, який марсохід пройде найближчим часом.

Варто нагадати, що головним завданням марсохода було з'ясувати можливість існування умов, придатних для виникнення життя. Тобто наявність у минулому відповідної атмосфери, води й інших умов. Майже відразу з'ясувалося, що клімат і атмосфера стародавнього Марса підходили для життя.

Іще в серпні 2012 року Curiosity виявив стародавнє русло річки в місці приземлення. Поруч із місцем приземлення досліджено ділянку з назвою Yellowknife Bay, де марсохід, після детального обстеження місцевості, лазерної спектроскопії та відбору зразків ґрунту, зміг дати чітку відповідь "так" на запитання, чи підходять умови в кратері Гейла (у далекому минулому Марса) для існування життя.

Крім того, важливою метою було і є вимірювання рівня радіаційного фону Червоної планети. Ця інформація життєво необхідна для планування майбутніх пілотованих експедицій людини на Марс.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram