ГоловнаСуспільствоЖиття

Через окупацію кримських татар можуть змусити перейти на кирилицю

Латиниця найбільш адекватно передає звуковий склад кримськотатарської мови

Через окупацію кримських татар можуть змусити перейти на кирилицю
Фото: qha.com.ua

Оскільки законодавство РФ не передбачає латинських алфавітів, кримським татарам, ймовірно, доведеться повернутися до використання кирилиці, від якої вони відмовилися 1992 року.

Про це заявила професор, доктор філологічних наук Аділе Емірова в інтерв'ю QHA.

За її словами, необхідність прийняття нової графіки полягає в тому, що латиниця найбільш адекватно передає звуковий склад кримськотатарської мови і дозволяє виключити використання диграфів (къ, нъ, гъ, дж).

"Якщо Україна не забороняла, але й нічого не робила для того, щоб перейти на латиницю, то в російському законі написано - тільки кирилиця. Отже, нам, мабуть, не дозволять використовувати латиницю", - зазначає Аділе Емірова.

Професор вважає, що необхідно домагатися дозволу використання латинської графіки в кримськотатарській мові. На її думку, це питання знову потрібно поставити до порядку денного Державної ради Криму.

У крайньому випадку, вважає Емірова, необхідно буде писати спеціальне обґрунтування, відправляти його до Міністерства освіти РФ і просити, щоб кримськотатарській мові було дозволено використовувати латинську графіку у вигляді винятку.

За словами керівника Управління Меджлісу з питань освіти кримськотатарською мовою Еміне Авамілевої, в Криму на цей момент розробляється проект закону про освіту в республіці.

Нагадаємо, 28 травня парламент Криму звільнив представника Меджлісу Ленура Іслямова з посади в.о. заступника голови Ради міністрів Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram