ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Рада не може захистити церкви в Криму, - Бригинець

Депутат порівняв дії окупантів стосовно церков у Криму із поведінкою фашистів

Рада не може захистити церкви в Криму, - Бригинець
Фото: www.feg.org.ua

Парламент не має правових механізмів, щоб вирішити проблеми з українськими церквами в Криму. Про це в коментарі LB.ua заявив депутат від фракції "Батьківщина", член комітету культури і духовності Верховної Ради Олександр Бригинець.

"Комітет не може це вирішити, оскільки це питання стосується радше не культурної, а військової ситуації. Фактично зараз можна говорити про те, що на окупованій території розташовані церкви, які належать нашій державі, а замість них відкриваються церкви агресора... Якби це була проблема відносин всередині України, то це можна було б вирішити", - заявив він.

Єдиний вихід із ситуації, вважає Бригинець, - звернення до міжнародних організацій. "На жаль, це питання можна вирішити тільки шляхом залучення міжнародних організацій - ЮНЕСКО, ООН або інших структур. Оскільки ми не можемо контролювати те, що відбувається... Наскільки мені відомо, із цим питанням зверталися церкви, можливо, тепер це зробимо і ми від комітету", - говорить Бригинець.

Водночас депутат не покладає сподівань на вплив цього звернення.

"Звернення буде виглядати радше риторично, і зрозуміло, що ніхто цього не почує, але воно має бути", - вважає нардеп.

Депутат наполягає, що вплинути на Росію може тільки засудження з боку світової спільноти.

"Тільки світова спільнота може тиснути на Росію, яка порушила права громадян на віросповідання... Єдиний спосіб виправити цю ситуацію - вибити Росію з Криму. Іншого способу немає. Це ж окупація", - сказав Бригинець.

"Фашисти закривали ненависні їм церкви - синагоги, а для Росії ненависною церквою є Київський патріархат. У цьому тільки й різниця", - додав депутат.

Нагадаємо, в селі Перевальному озброєні люди у формі російських козаків розгромили храм Покрови Пресвятої Богородиці Української православної церкви Київського патріархату. При цьому постраждали вагітна парафіянка і дочка священика. Під час погрому нападники знищили православні реліквії в церкві. Також заблокували і розбили машина священика, якою він приїхав на службу.

Секретар предстоятеля Української православної церкви Московського патріархату митрополита Володимира владика Олександр (Драбинко) перепросив Українську православну церкву Київського патріархату за дії осіб, "які вважають себе представниками Московського патріархату",в селі Перевальному в Криму.

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram