ГоловнаСуспільствоЖиття

Amnesty International стурбована становищем кримських татар у "новому" Криму

До семи тисяч кримських татар вже покинули Крим

Amnesty International стурбована становищем кримських татар у "новому" Криму

На кримських татар чинять тиск, щоб змусити їх відмовитися від свого українського громадянства і подати заяви на отримання російських паспортів, а вищий представницький орган кримських татар - Меджліс, знаходиться під загрозою розпуску.

Про це йдеться в заяві міжнародної правозахисної організації Amnesty International.

"Незважаючи на запевнення, зроблені де-факто незаконною владою Криму на захист прав кримських татар, від моменту анексії півострова Росією в березні цього року, кримськотатарська громада стикається зі зростаючим насильством та дискримінацією", - сказав директор програми Amnesty International по Європі та Центральній Азії Джон Дальхузен.

"Російська влада дозволила озброєним групам, які стоять за деякими жорстокими нападами на кримських татар, вільно діяти в Криму. Вони відчужують кримських татар шляхом переслідування кримськотатарських лідерів, погрожуючи розпустити їх вищий представницький орган і обмежуючи їх право на свободу зборів і висловлювання", - йдеться в заяві.

За інформацією Amnesty International, до семи тисяч кримських татар вже покинули Крим.

"Ті, хто залишився, постають перед вибором, якому не позаздриш, - відмовитися від свого українського громадянства і прийняти російське, або стати "іноземцем" у себе на батьківщині", - додали там.

Amnesty International висловлює занепокоєння становищем кримських татар з моменту анексії півострова Росією 21 березня 2014 року.

Кримськотатарські активісти ставали об'єктом затримань і жорстокого поводження з боку груп озброєних людей. Одного представника кримськотатарської громади вбили; лідеру кримських татар Мустафі Джемілєву заборонили безперешкодно бачитися зі своїми рідними, десятки кримських татар були притягнуті до відповідальності за участь у мирних акціях протесту, додали в організації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram