ГоловнаСуспільствоПодії

Будинок профспілок підпалили майданівці, - керівник "Альфи"

Володимир Човганюк запевняє, що спецпризначенці поводилися коректно

Будинок профспілок підпалили майданівці, - керівник "Альфи"
Владимир Човганюк
Фото: http://liga.net

Колишній керівник спецпідрозділу СБУ "Альфа" Володимир Човганюк заявив, що Будинок профспілок підпалили протестувальники з Майдану.

Про це він сказав на засіданні Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради щодо розстрілу людей на Майдані, повідомляє ЛIГАБiзнесIнформ.

За його словами спецпідрозділ "Альфа" було задіяно 18 і 20 лютого. 18 лютого 238 "альфівців" потрапили на дах Будинку профспілок через готель Хрещатик.

"Окрім київського управління були задіяні регіональні - Кременчук, Крим, інші регіональні підрозділи", - сказав Човганюк.

За його словами, у бійців було "повне екіпірування - довгі і короткі стволи", гладкоствольна зброя для відстрілу гумових куль.

Човганюк заперечує, що бійці застосовували зброю.

Він також спростував інформацію, що в захопленні брали участь представники ФСБ.

"Я ж вам кажу - не було. У нас достатньо людей, щоб виконати будь-яке завдання. До чого тут ФСБ?", - сказав він.

За його словами, після того, як силовики зайшли в будівлю Будинку профспілок, одна з груп почала переговори з мітингувальниками.

"Один з командирів груп, яка вийшла на восьмий поверх, вступив в переговори. Мітингувальники запитали: "Хто ви, навіщо?". Їм все пояснили і сказали: "Хлопці, краще звідси йдіть, будівлю буде зачищено". Їм дали можливість піти, але після цього вони підпалили сходи і сьомий поверх. Наші співробітники гасили цю пожежу", - сказав він.

"Кожному третьому видали особистий вогнегасник, розгорнули брандспойт. Але почалася сильна задимленість і працювати стало неможливо. Навіть наші комбіновані протигази не витримували, тому я дав команду всім евакуюватися на дах", - розповів він.

Нагадаємо, Будинок профоспілок згорів у ніч проти 19 лютого під час операції із зачистки Майдану. Хто його підпалив, невідомо. На Майдані запевняли, що силовики.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram