ГоловнаСуспільствоПодії

Держприкордонслужба: більшість росіян, яких не впустили до України, військові

За тиждень в Україну не пропустили понад 3,5 тисяч громадян Росії

Держприкордонслужба: більшість росіян, яких не впустили до України, військові
Фото: zhitomir.info

Державна прикордонна служба України заявляє, що серед російських екстремістів, яких не пропустили в Україну, переважно колишні військові, але є і колишні ув'язнені.

Про це сказано на сайті Держприкордонслужби.

Повідомляють, що від початку проведення спецоперацій на українсько-російському державному кордоні (4 березня) в Україну не пропустили понад 3,5 тисяч громадян Росії, які могли б брати участь у заходах із дестабілізації обстановки в Україні та Криму.

Щодня прикордонники не пропускають через пункти пропуску близько 500 громадян Росії.

"У багатьох "туристів" виявляють предмети, які можуть використовуватися для нанесення тілесних ушкоджень, символіку провокаційного характеру, а також військовий одяг і спорядження. Серед екстремістів переважно колишні військові, але є і колишні в'язні", - сказано в повідомленні.

Держприкордонслужба описує затримання одного з колишніх ув'язнених у Донецькій області.

"Він намагався обійти пункт пропуску сьогодні вночі. Під час фільтраційних заходів прикордонники з'ясували, що порушником є 28-річний громадянин Росії В.Шищенко. Він неодноразово відбував покарання у місцях позбавлення волі на території Росії за незаконне зберігання наркотиків і крадіжку. Затриманий зізнався, що їхав в Донецьк для участі у проведенні масових мітингів на підтримку Росії", - сказано в повідомленні.

Значну частину "мандрівників" затримують прикордонники у залізничних пунктах пропуску.

"Так, у пункті контролю "Куп'янськ", що на Харківщині, не пропустили 2 росіян, які їхали в Україну потягом "Нижній Тагіл - Харків". Молодики, 1992 і 1989 року народження, вели себе зухвало і не змогли підтвердити мету поїздки. З собою громадяни А.Яблоков і О.Вікуленков також прихопили спецодяг, плащ-намет, портупею, портативну радіостанцію, ніж, бинти, спецвзуття, ліхтар, теплу білизну і військові квитки", - повідомляє ДПС.

Ще один росіянин, як повідомляють, прямував поїздом "Єкатеринбург - Сімферополь" через пункт контролю "Іловайськ". Мети своєї поїздки він назвати не зміг, а в речах віз камуфльований кітель зі старшинськими погонами та нашивками збройних сил Російської Федерації і морської піхоти.

Також росіянина не пропустили і в аеропорту Одеси. При собі він мав припис на виконання завдання в ПМР, а в особистих речах - військову форму одягу російського зразка із шевронами зв'язківця і погонами капітана.

Зараз з метою посилення державного кордону на східній ділянці працюють кілька тисяч прикордонників.

Продовжують прикордонники здійснювати заходи щодо посилення пунктів пропуску і на кордоні з Молдовою. Проводиться додаткове забезпечення підрозділів засобами примусової зупинки транспорту типу "Кактус", а також встановлюються бетонні блоки для уникнення можливості прориву через пункти пропуску.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram