ГоловнаСуспільствоЖиття

Малайзія, Камбоджа та Бангладеш незадоволені дотриманням прав жінок в Україні

А європейські країни непокоять права геїв.

Малайзія, Камбоджа та Бангладеш незадоволені дотриманням прав жінок в Україні
Фото: alternativenews.org

У середу в Женеві Україна отримала рекомендації від 57 країн-учасниць ООН, як поліпшити ситуацію з правами людини.

Про це повідомляє українська служба Бі-Бі-Сі.

Слухання щодо України відбулося в рамках нового механізму Ради ООН з прав людини - Універсального періодичного огляду (УПО).

Рекомендації засновані на зведеному звіті ООН про права людини в Україні, а також на доповідях неурядових організацій, серед яких Міжнародна амністія, Українська Гельсінська спілка, Репортери без кордонів і Донецький меморіал.

Країни-учасниці ООН порадили Україні направити зусилля на боротьбу з торгівлею людьми (Литва, Ірак, Індонезія, Єгипет, Італія, Ірландія), поліпшити ситуацію з правами жінок та гендерною рівністю (Казахстан, Малайзія, Камбоджа, Бангладеш, Алжир, Словенія), працювати над дотриманням прав дитини (Казахстан, Індія, Куба) і краще захищати дітей від сексуальної експлуатації (Єгипет, Італія).

Під час УПО йшлося про необхідність забезпечити в Україні захист біженців та осіб, які шукають притулку (Ірак, Мексика), дотримання прав ув'язнених, (Італія, Швеція), введення незалежного механізму розслідування катувань (Естонія, Мексика, Канада, Іспанія, Корея).

Україну закликали боротися з поширенням ВІЛ/СНІДу в місцях позбавлення волі (Марокко), удосконалити і впровадити антидискримінаційне законодавство (Індія, Португалія, Чехія), ефективно протидіяти ксенофобії та расизму (Іран, Куба, Китай, Туніс), реформувати прокуратуру (Іспанія) і розширювати освітні можливості мовами нацменшин (Румунія, Молдова).

Європейські країни також висловили стурбованість переслідуванням в Україні за ознакою сексуальної орієнтації та ініціативами українського парламенту, які, за словами представників європейських країн, дискримінують ЛГБТ-спільноту.

Австралія, Швейцарія, Бельгія, Литва, Канада, Австрія і Польща заявили про порушення Україною права на справедливий суд та політично мотивованих переслідуваннях екс-чиновників Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та інших.

Росія вітала ухвалення Україною закону про мови і закликала "вживати заходів з запобігання інтеграції націоналістичних ідей у політичні платформи громадських організацій".

Уповноважений українського уряду у справах Європейського суду з прав людини Назар Кульчицький в коментарі ВВС сказав, що питання про те, які рекомендації Україна прийме, буде узгоджуватися в Києві з Кабінетом міністрів.

Фінальний звіт з усіма рекомендаціями буде готовий у понеділок, 29 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram