ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

На харчування безнадійних хворих держава виділяє 13 гривень в день

Приреченим пацієнтам не вистачає хоспісів, ліків, їжі.

На харчування безнадійних хворих держава виділяє 13 гривень в день
архивное фото
Фото: Макс Левин

На харчування безнадійних хворих у хоспісах належать 30 гривень на день, виділяють же лише 13.

Про це повідомив голова Всеукраїнської ліги сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги Василь Князевич, - повідомляє comments.ua.

За його словами, в Україні існує безліч проблем з наданням допомоги невиліковним хворим. "У нас сьогодні функціонує близько 20 установ, які можна ідентифікувати як хоспіси та відділення паліативної допомоги. У цих установах розташовано близько 1200 лікарняних ліжок за мінімальної потреби 4500 ліжок", - зазначив Князевич.

Окрім того, головний лікар лікарні "Хоспіс" (м. Севастополь) Віталій Вілівчук наголосив, що, крім усього іншого, однією з проблем є несучасні підходи до знеболювання пацієнтів.

"Багато хворих отримують на день 5 мл морфіну, який виділяється державою, а їм цього недостатньо. Ми починаємо робити всілякі коктейлі, змішувати препарати - об'єм одразу зростає в кілька разів. А таких внутрішніх ін'єкцій може бути до 10-12 на день. У підсумку хворі вже скаржаться не на біль у ділянці пухлини, а на біль у тих місцях, де ми колемо", - розповів Вілівчук. Цивілізованим виходом, за словами лікаря, є застосування таблетування знеболювання, яке в Україні наразі неможливе через відсутність відповідного законодавства.

Нагадаємо, саме хоспіс раніше планували відкрити на місці Центру СНІДу в Києво-Печерській лаврі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram