ГоловнаСуспільствоОсвіта

Сумські кадети урочисто відзначили 110-річний ювілей корпусу

З нагоди урочистості відреставровано унікальну церкву.

Сумські кадети урочисто відзначили 110-річний ювілей корпусу
Фото: obozrevatel.com

У Сумському кадетському корпусі пройшли урочистості з нагоди 110-річчя з дня його заснування та 190-річного ювілею його засновника Івана Харитоненка. З нагоди подвійного ювілею відкрили музей історії кадетського руху на Сумщині та відреставрували унікальну корпусну церкву Іоанна Богослова.

Над відтворенням храму працювали кращі сумські архітектори, які на підставі старовинних фотографій змогли відтворити його первісний вигляд. В урочистій обстановці відбулося освячення храму і перше за 94 роки богослужіння, повідомляє doska.sumy.ua.

Єпископ Сумський і Охтирський Євлогій відслужив літургію та вручив Кадетському корпусу оригінальний церковний богослужбовий Статут - Типікон, який колись належав кадетській церкві і довгі роки зберігався в одній з християнських громад.

З ініціативи та за підтримки губернатора Сумської області Юрія Чмиря, кадетам також повернено ще одну історичну реліквію - прапор Сумського кадетського корпусу, який під час революції 1917 року було вивезено за кордон. Відтепер кадетська реліквія буде зберігатися в храмі Іоанна Богослова і на цьому прапорі, як і понад століття тому, присягатимуть нові покоління кадетів.

За словами міністра освіти і науки України Дмитра Табачника, Сумський кадетський корпус є прикладом для всієї України і такому навчальному закладу могли б позаздрити найбільші українські міста. Тут є найсучасніше навчальне обладнання, потужний бібліотечний фонд і все, що необхідно для здобуття сучасної високоякісної освіти.

Заступник військового, морського і повітряного аташе при Посольстві Республіки Польща в Україні Томаш Тшчинський упевнений, що збереження і виховання патріотичних традицій є важливою справою для сучасної України.

Старійшина Відкритої співдружності суворовців, нахімовців, кадетів Росії, генерал-лейтенант Володимир Чиковані не приховує, що вражений Сумським кадетських корпусом і що він нагадує його рідний навчальний заклад у Тбілісі, де він навчався 62 роки тому. "Мене переповнюють приємні емоції, я подумки повернувся в молоді роки і поділяю радість нинішніх сумських кадетів", - заявив генерал.

Губернатор Сумської області Юрій Чмир повідомив присутніх на урочистих заходах, що в серпні наступного року в Сумах відбудеться Всесвітній з'їзд кадетів за участю представників Росії, Білорусі, США, Франції, Канади та Австралії. У рамках з'їзду відбудеться церемонія офіційного вручення прапора, після чого Сумський кадетський корпус зможе справедливо вважатися центром всесвітнього кадетського руху.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram