ГоловнаСуспільствоЖиття

Українці Італії побоюються зриву виборів до Верховної Ради

Списки виборців складені за місцем проживання хаотично, несистемно.

Українці Італії побоюються зриву виборів до Верховної Ради
Олесь Городецкий
Фото: maiak.org

Українці Італії побоюються, що вибори у Верховну Раду за кордоном будуть заблоковані технічно.

Про це заявив голова Християнського товариства українців в Італії Олесь Городецький.

"Днями дільничні виборчі комісії в Італії отримали списки виборців. Вперше списки виборців складені не в алфавітному порядку за прізвищами, а - за місцем проживання, і хаотично, і несистемно. В одних випадках адреса починається з міста, в інших - з вулиці", - сказав він.

Городецький зазначив, що навіть сам факт транслітерації іноземних адрес українською мовою є абсолютно незрозумілим і непотрібним, адже одне й те саме іноземне слово можна написати по-українськи по-різному, а "формування списку за "транслітерованими" адресами - це взагалі абсурд".

"Це викличе хаос і непорозуміння в день виборів. Адже щоб знайти себе в списках, виборець змушений буде витратити багато часу, як і член виборчої комісії, а враховуючи, що тільки в попередніх списках на римській дільниці майже 2 тис. осіб, то можна собі тільки уявити, яка ситуація буде в день виборів біля стенду зі списками та на дільниці в цілому", - сказав Городецький.

Він зазначив, що, очевидно, при формуванні списків Центральна виборча комісія керувалася нормою частини 3 статті 39 закону про вибори, відповідно до якої, виборці включаються до попереднього списку так, щоб відомості про виборців з однаковою адресою проживання були розміщені поруч.

"Але якщо в Україні це положення ще може мати якесь логічне пояснення, то на закордонних дільницях його застосовувати взагалі не можна, тому що поруч опиняються виборці, які проживають на вулиці Гарібальді в Римі і у Флоренції, а, наприклад, виборець з однойменної вулиці з Вітербо може бути взагалі в іншому місці, тому що його адреса написана, починаючи з назви міста. Крім того, люди за кордоном часто змінюють адреси в зв'язку зі зміною місця роботи і тому можуть просто не пам'ятати адресу на час занесення на консульський облік", - сказав голова Християнського товариства українців Італії..

"Поки ще можна виправити ситуацію, звертаємося до голови ЦВК і до міністра закордонних справ негайно втрутитись в цю ситуацію і під час виготовлення остаточних списків розмістити виборців в алфавітному порядку за прізвищами", - підкреслив він.

Парламентські вибори в Україні відбудуться 28 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram