ГоловнаСуспільствоЖиття

Держави Західної Європи найчастіше відмовляють українцям у візах

Загалом, згідно з даними моніторингу, рівень відмов становить 2,05%.

Держави Західної Європи найчастіше відмовляють українцям у візах

Найсуворішою щодо України є візова практика країн Західної Європи. Найбільш дружньою - консульська практика Угорщини, Польщі, Словаччини й Естонії.

Більшість країн Центрально-Східної Європи демонструють відносно дружню візову практику до українців цього року, свідчать результати дослідження "Візова політика країн ЄС в Україні".

За даними дослідження, найсуворішою залишається візова практика країн Західної Європи.

Найбільш "дружньою" є консульська практика Угорщини, Польщі, Словаччини й Естонії. Зокрема, Угорщина є лідером за кількістю виданих довгострокових багаторазових віз українцям - 58,1% терміном дії понад 6 місяців, включно з рекордними 22,5% строком на 2, 3 і 5 років.

Загалом, дослідження засвідчило, що кількість і багаторазових, і довгострокових, і середньострокових віз із року в рік постійно зростає. Водночас близько чверті багаторазових віз мають короткостроковий термін дії (візи до трьох місяців).

"Нейтральну" візову практику здійснюють консульські служби Латвії, Литви, Іспанії, Швеції, Австрії та Данії, а "проблемними" в дослідженні називають консульства Італії, Чехії та Великобританії.

У дослідженні згадують також "контрастну" візову практику, коли "плюси в одних елементах компенсуються мінусами в інших". Прикладом такої практики є консульства Німеччини, Франції, Бельгії, Фінляндії, Греції, Словаччини, Нідерландів і Португалії.

Загалом, згідно з даними моніторингу, рівень відмов у видачі віз українцям консульствами країн ЄС у середньому становить 2,05%, тоді як 2011 року цей показник становив 3,3%.

Активісти ініціативи "Європа без бар'єрів" опитали 1 380 респондентів у Києві та 900 в інших містах України - заявників 23 консульських служб країн ЄС та шенгенської зони.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram