ГоловнаСуспільствоЖиття

У Прип'яті хочуть знищити та захоронити всі будинки

У МВС прагнуть убезпечити життя сталкерів.

У Прип'яті хочуть знищити та захоронити всі будинки
Фото: zemregiony.blogspot.com

Зруйновані будинки Чорнобильської зони знищать і захоронять.

Про це повідомив заступник голови Держагентства з управління зоною відчуження Дмитро Бобро.

За його словами, будинки в Прип'яті в аварійному стані й загрожують життю людей. Тому міста-музею не буде: ідея його втілення складна ще й тому, що всередині будівель залишається високий рівень радіації. "У ці будинки людей не можна пускати. Через дощі, морози, спеку сходові прольоти нині в аварійному стані. Щодо музею - можна залишити кілька характерних будівель, але решта потрібно зносити", - говорить Дмитро Бобро.

Але, за словами чиновника, в найближчі 2 роки знесення точно не буде - немає фінансування і є більш пріоритетні завдання: "Це навіть не мільйони і не сотні мільйонів гривень, це мільярди. Тут питання не в демонтажі - основні витрати підуть на поховання цих ядерних відходів. У кожному разі, через 10 років будівлі обваляться самі".

У турагентствах констатують, що демонтаж будівель ударить по туристичному бізнесу, адже огляд Прип'яті - невід'ємна частина екскурсій у Чорнобильську зону. Найпопулярніші будівлі в туристів - багатоповерховий будинок із гербом СРСР, кінотеатр "Прометей", квартира, де висить відривний календар із датою Чорнобильської катастрофи, причал, біля якого проходила евакуація на ракетах, ДК "Енергетик" і готель "Полісся" (туристи люблять залазити на його дах), а також знамените колесо огляду. "Ще залишається екскурсія на ЧАЕС, огляд Свято-Іллінського храму, парку Слави. Я не думаю, що люди перестануть їздити в зону, але їх поменшає, а це удар по бізнесу", - говорить Ольга, менеджер одного з турагентств, які організовують екскурсії в Чорнобиль.

З іншого боку, в правоохоронних органах зазначають, що знесення будинків убезпечить життя тим, хто нелегально пробирається в Прип'ять.

У МВС також повідомляють, що останнім часом почастішали самовільні вилазки в Чорнобиль.

"Справді, нині побільшало любителів екстремального туризму, - говорить начальник прес-служби ГУ МВС України в Київській області Микола Жукович. - Небезпечні такі вилазки тим, що це дика природа, і практично на всій території не працює зв'язок: у людини немає нічого, щоб покликати на допомогу. А там дикі тварини, яри, завалені підвали, пастки, що їх ставлять браконьєри. Що стосується будівель - під час офіційних екскурсій до них категорично заборонено навіть підходити". За словами правоохоронців, порушників штрафують (трохи більше 300 грн), але їх це не зупиняє.

Нагадаємо, в грудні 2011 року Чорнобильську зону відкрили для відвідувачів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram