ГоловнаСуспільствоЖиття

Павленко нагадав українським дітям про їхні права

Уповноважений із прав дитини з нагоди 1 вересня написав дітям лист.

Павленко нагадав українським дітям про їхні права
Фото: Макс Левин

Уповноважений Президента з прав дитини з нагоди 1 вересня звернувся до українських дітей із відкритим листом.

Про це повідомили в прес-службі глави держави.

Юрій Павленко нагадав маленьким українцям, що літні канікули закінчилися, а новий навчальний рік розпочався.

"Хочу наголосити, дорогі діти, що школа - це не лише уроки та домашнє завдання. Це можливість відкрити та розвивати свої здібності, ділитися знаннями, бути корисним для однокласників, пізнавати друзів у спілкуванні та взаємодопомозі.

Наглошую, що право на освіту - це ваше невід'ємне право, гарантоване Конституцією України та Конвенцією ООН про права дитини", - йдеться в листі.

Уповноважений із прав дитини наголосив також на тому, що для дітей дуже важливе знання своїх прав. "Це - гарантія вашої упевненості в своїх силах і гідного майбутнього. Ви зобов'язані знати і вміти користуватися своїми правами", - зазначив Павленко.

"Дорогі діти! Ви маєте право бути вислуханими і почутими завжди з усіх питань у всіх ситуаціях і рішеннях, які вас стосуються. Ваша думка має бути врахована дорослими.

Будь-яке насильство над вами є забороненим. Держава гарантує вам захист від фізичного, психологічного насилля, образ і зловживань, недбалого та брутального поводження, будь-яких форм експлуатації з боку батьків, опікунів, учителів чи інших осіб.

Ви маєте право на захист від дискримінації. Ніхто не має права принижувати або зневажати вас за соціальне походження (тобто з якої родини чи середовища ви походите), національність, віросповідання або стан здоров'я.

Незважаючи на це, пам'ятайте: ваші батьки або опікуни відповідальні за ваш розвиток і життя. У ваших інтересах вони піклуються про вас, тому ви повинні прислухатися до них і поважати їхню волю", - йдеться в листі.

Юрій Павленко закликав дітей звертатися до нього в разі виникнення проблем і подав свою контактну інформацію: поштову й електронну адреси, сторінку в соціальній мережі Facebook, а також побажав українським дітям "успішного навчального року, не засмучуватися через невдачі, а радістю нових досягнень ділитися з батьками, друзями та вчителями, які є вашими першими помічниками в навчанні".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram