ГоловнаСуспільствоЖиття

Україна відзначає День повітряно-десантних військ

Десантники відзначають професійне свято.

Україна відзначає День повітряно-десантних військ
фото из архива
Фото: Макс Левин

2 серпня в Україні відзначають професійне свято - День високомобільних десантних військ.

В Україні день ВДВ відзначають у містах, в яких дислокуються аеромобільні війська: Житомир, Львів, Миколаїв, Гвардійське і Десна. Крім того, колишні десантники збираються у великих містах. День ВДВ також відзначають у Росії та Білорусі.

Як відомо, раніше Президент України Віктор Янукович своїм указом запровадив в Україні День високомобільних десантних військ (ВДВ).

"Із метою відродження та розвитку національних військових традицій, враховуючи важливу роль ВДВ у забезпеченні обороноздатності держави, постановляю ... запровадити в Україні День ВДВ, який відзначати щорічно 2 серпня", - йдеться в указі.

Крім того, указом визнано таким, що втратив дію указ Президента від 2 серпня 1999 р. № 937 "Про День аеромобільних військ". Зазначимо, День аеромобільних військ відзначали 2 серпня.

Нагадаємо, відповідно до директиви, яку затвердив міністр оборони України Дмитро Саламатін, на базі повітряно-десантних і аеромобільних військових частин створено ВДВ Збройних сил України.

Історія Повітряно-десантних військ (ВДВ) бере свій початок 2 серпня 1930 року - тоді на навчаннях Військово-повітряних сил Московського військового округу під Воронежем десантували на парашутах підрозділ десантників у складі 12 осіб. Цей експеримент дозволив військовим теоретикам побачити перспективу переваги парашутно-десантних частин, їх величезні можливості, пов'язані зі швидким охопленням противника з повітря. Відтоді відзначають День десантника.

Уже на початку 1933 року в Білоруському, Українському, Московському і Приволзькому військових округах було сформовано авіаційні батальйони особливого призначення. До літа 1941 року закінчилося укомплектування особовим складом п'яти повітряно-десантних корпусів чисельністю 10 тисяч осіб кожен. Десантники завжди були на передовій у боях Великої Вітчизняної війни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram