ГоловнаСуспільствоОсвіта

У вересні ВНЗ підвищать оплату за навчання

У Міносвіти повідомили, вартість контракту можуть переглядати з урахуванням інфляції.

У вересні ВНЗ підвищать оплату за навчання
Фото: podrobnosti.ua

Українські виші з вересня підвищать ціну за навчання. Тим часом платити більше, ніж очікувалося, доведеться тільки першокурсникам. Для тих, хто вже вчиться, сума в контракті не зміниться.

"ВНЗ мають право переглядати вартість нових контрактів, наприклад, враховуючи інфляцію, і роблять це ще в травні, повідомляючи міністерство", - повідомила співробітник департаменту економіки та фінансування МОН Ольга Щеглова.

Передусім скаржаться на підвищення оплати абітурієнти великих ВНЗ - наприклад, Київського, Одеського та Львівського національних університетах, КПІ, Львівської політехніки.

Як зазначив проректор з науково-педагогічної роботи КНУ Володимир Бугров, "якщо людина вступила, уклала контракт, то сума, прописана в ньому, не зміниться за роки бакалаврату чи магістратури".

"А для тих, хто вступає зараз, на деякі спеціальності встановлено іншу вартість навчання, - зазначив він. - Змінюється вона не на всіх факультетах. Наприклад, найвища ціна в нас на юрфакультеті - 30 тисяч гривень на рік - тримається на такому рівні вже два роки, і зараз вона залишилася колишньою. Змінилася вартість навчання на мехматі і на таких напрямках навчання, як фізика, радіофізика, хімія, біологія, на решті залишилася на рівні минулого, а то й позаминулого року".

На факультетах, де ціни оновлено, вони змінюються по-різному, починаючи від 4-5%.

Як повідомляли раніше, Міносвіти розробляє тести на професійну придатність абітурієнтів. Тести знадобляться для військовослужбовців й охочих вступити у вищі навчальні заклади силових відомств - Служби безпеки та МВС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram