ГоловнаСуспільствоЖиття

На Миколаївщині мародери відімкнули контейнери з ракетним паливом

Прокуратура звинувачує у трагедії "мисливців за металом".

На Миколаївщині мародери відімкнули контейнери з ракетним паливом
Фото: http://ord-ua.com

У Первомайському районі Миколаївської області невідомі під час незаконного демонтажу покинутих ракетних шахт дісталися до могильника із залишками надтоксичного ракетного палива і зламали контейнери.

Про це на брифінгу в Києві повідомив медіа-координатор громадянського руху "Спільна Справа" Ігор Пилипчук, який побував на місці подій.

"Контейнери з відходами випотрошено. Навколо жахливий хімічний сморід. Там не пробути й хвилини. Тих, хто це зробив, цікавили, очевидно, металеві контейнери, які розміщувалися всередині бетонних і котрі зараз зникли. Саме в них зберігали залишки ракетного палива й інші токсичні відходи

"Мисливці за металом не зрозуміли, що, крім тяжкого злочину, скоїли ще й самогубство", - вважає Пилипчук.

Він упевнений, що вміст контейнерів виливався просто в ґрунт, про що свідчить і характерний запах, і майже повна відсутність трав'яного покриття на місці, де контейнери знаходяться зараз.

"Це поблизу села Генівка Первомайського району. Поруч кілька покинутих ракетних "точок", повністю розбитих. Скрізь сліди діяльності людей і важкої техніки. Мародери вже дісталися до підземних споруд, де містилися командний пункт та інші службові приміщення, до підземних шляхопроводів - потернів, які сполучали різні об'єкти. Стирчать арматура, залишки кабелів, навколо провалля і дірки, через які видно підземні комунікації", - розповів координатор "Спільної Справи".

Він нагадав, що минулого року під тиском громадськості і ЗМІ небезпечний демонтаж ракетних шахт, що загрожував отруєнням людей і зараженням місцевості надтоксичним ракетним паливом, тимчасово вдалося зупинити, але вже восени 2011 року активісти з'ясували, що незаконні роботи знову проводять у попередніх масштабах.

"Минулого літа і Президент, і прем'єр-міністр заявляли, що беруть цю ситуацію під особистий контроль, гучні слова звучали від місцевих губернатора і прокурора. Насправді мародери далі роблять своє, і ситуація сьогодні впритул наблизилася до подій 2000 року, коли цю територію вже оголошували зоною екологічного лиха. Тоді понад 500 жителів села Болеславчик Первомайського району постраждали від отруєння токсичними речовинами, після того як невідомі розрили військовий могильник на околиці села", - зазначив Пилипчук.

У нинішніх подіях він звинувачує обласну владу, яка, на його думку, "свідомо чи несвідомо" не може впоратися із ситуацією і не контролює її.

"Минулого тижня прокурор Миколаївської області Володимир Гальцов заявив у пресі, що ситуація з ракетними шахтами повністю під контролем держави і там не може бути нічого, крім музею. Прокурор навіть елементарного уявлення не має, про що говорить. Що під контролем? Який музей? Там тільки вирви від розграбованих шахт, як місячні кратери. Там може бути тільки музей корупції, злочинної недбалості та некомпетентності чиновників. Гальцову разом із губернатором Кругловим треба зараз сідати в машини і їхати туди, щоб просто побачити й усвідомити, що сталося на ввіреній їм території. Протигази і памперси нехай не забудуть. Докерувалися", - акцентував Пилипчук.

Фото: http://ord-ua.com

Фото: http://ord-ua.com

Фото: http://ord-ua.com

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram