ГоловнаСуспільствоЖиття

Українці в Європі виступили на захист рідної мови

Акції протесту пройшли в п'яти європейських державах.

Українці в Європі виступили на захист рідної мови
фото из архива

Українці в Європі провели акції протесту проти ухвалення закону про мови в Україні.

Про це повідомляє медіапортал української діаспори VIDIA.org.

Мітинги відбулися в Італії, Португалії, Німеччині, Іспанії та Греції в рамках загальноєвропейської акції "Живе мова - житиме Україна!".

У Римі пікетувальники провели акцію протесту за 20 метрів від українського посольства.

"Люди висловлювали свій протест, співали українських пісень. Плакати італійською мовою було розміщено біля проїжджої частини, щоб італійці розуміли суть протесту. До учасників заходу вийшли два представники посольства, які поспілкувалися з громадянами України, їм передали заяву Всесвітнього конгресу українців щодо мовного питання", - цитує портал голову Християнського товариства українців Італії Олеся Городецького.

Крім того, захід на захист української мови відбувся в неділю, 3 червня, в італійському місті Брешіа.

У Лісабоні українці провели автомобільний протест проти законопроекту "Про засади державної мовної політики". Його організував Союз українців Португалії. Автівки з українською символікою, протестними плакатами, супроводжуючи проїзд звуковими сигналами, колоною проїхали повз посольства різних держав, а також поблизу посольства України.

Паралельно з проведеною акцією було надіслано відповідну заяву проти "мовного" законопроекту політичним партіям Португалії, євродепутатам і ЗМІ. Про це повідомили організатори.

У Мюнхені протестну акцію організував Союз українських студентів Німеччини. Також українці протестували у Франкфурті, Берліні, Афінах, Мадриді й інших містах.

За словами ініціаторів, загальноєвропейську акцію організувала винятково громадськість, жодна політична партія до цього не причетна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram