ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Парламент заборонив тютюнопаління в громадських місцях

Штраф встановлено в розмірі від 1 тис. до 10 тис. грн.

Парламент заборонив тютюнопаління в громадських місцях
Фото: bigpicture.ru

Верховна Рада ухвалила закон про повну заборону тютюнопаління на стадіонах, у приміщеннях відкритих і закритих спортивних споруд, у закритих приміщеннях закладів громадського харчування та закладах культури.

За ухвалення відповідного законопроекту проголосували 368 народних депутатів на сьогоднішньому засіданні парламенту з мінімально необхідних 226.

Законопроектом пропонується визначити низку громадських місць, де буде заборонено паління. Штраф за куріння в недозволених для цього місцях пропонується встановити від 1 до 10 тис. грн.

Депутати заборонили тютюнопаління:

- у приміщеннях підприємств ресторанного господарства;

- у приміщеннях закладів культури (зараз дозволено в спеціально відведених для цього місцях);

- у приміщеннях закритих спортивних споруд (зараз дозволено в спеціально відведених для цього місцях);

- у ліфтах і таксофонах;

- в установах охорони здоров'я;

- у навчальних та освітньо-виховних закладах;

- на дитячих майданчиках;

- на спортивних майданчиках, стадіонах:

- у під'їздах житлових будинків;

- у підземних переходах;

- у громадському транспорті (включаючи транспорт міжнародного сполучення і зупинки громадського транспорту).

Закон також визначає, що власник, уповноважені ним особи чи орендарі відповідних споруд або окремих приміщень зобов'язані відвести спеціальні місця для паління, сумарна площа яких не повинна перевищувати 10% всієї площі відповідної будівлі або приміщення, обладнані витяжною вентиляцією або іншими засобами для видалення тютюнового диму.

Також забороняється, крім спеціально відведених для цього місць, паління в приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності; в приміщеннях готелів та аналогічних закладів розміщення громадян; в приміщеннях гуртожитків; в аеропортах і на вокзалах.

Документ також вносить додаткову відповідальність за розміщення попільничок, за невжиття заходів з припинення паління в приміщеннях підприємств (організаціях) громадського харчування, за не відведення місць для паління та необладнання їх витяжкою - також штраф від 1 тис. грн до 10 тис. грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram