ГоловнаПолітика

Голова Держкосмосу розраховує на появу в Україні приватних космічних компаній

Згідно з українським законодавством займатися ракетобудуванням можуть тільки державні компанії.

Голова Держкосмосу розраховує на появу в Україні приватних космічних компаній
Фото: Макс Требухов

У Державному космічному агентстві розробляють законопроект, який має на меті спростити умови розвитку приватного бізнесу в космічній сфері.

Про це сказав голова Державного космічного агентства Павло Дегтяренко в інтерв'ю LB.ua.

"Зараз готується низка законопроектів щодо дерегуляції різних видів діяльності, серед них є і космічна діяльність", - сказав він.

Також на запитання, чому б ДКА не дозволити приватним компаніям займатися ракетобудуванням, Дегтяренко відповів: "Я дуже зацікавлений в тому, щоб в Україні була конкуренція державних і приватних підприємств, оскільки в конкуренції народжуються кращі зразки будь-якої техніки. Але для того, щоб Україна не вилетіла з клубу поважних держав з ракетними технологіями, контроль повинен бути дуже суворим. 20 з гаком років існував саме такий порядок. За помахом чарівної палички закони не змінюються. Навіть, коли законопроект підготовлений до ухвалення у ВР, пройде рік, два, три... Законопроект такий у нас готується".

Однак, Дегтяренко зазначив, що цей законопроект на стадії концепції і на його розробку потрібно ще близько 8 місяців.

Крім цього в ДКА готують законопроект "про особливості корпоратизації в космічній галузі".

"Зараз вже є кабмінівський законопроект про приватизацію. Слідом за ним ми готуємо свій законопроект про особливості корпоратизації в космічній галузі. Там прописані особливості стратегічних підприємств тощо", - сказав Дегтяренко.

Зазначимо, стаття 4 Закону України "Про підприємництво" регламентує, що займатися виготовленням і експлуатацією ракет-носіїв можуть тільки державні компанії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram