ГоловнаПолітика

ОБСЄ назвала конфлікт на Донбасі головним джерелом нестабільності в Європі

Ключовим кроком є виведення важкого озброєння.

ОБСЄ назвала конфлікт на Донбасі головним джерелом нестабільності в Європі
Фото: yes-ukraine.org

Генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Заньєр заявив, що конфлікт на сході України залишається основним джерелом нестабільності і напруженості в Європі.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Криза в Україні і навколо неї продовжує залишатися основним джерелом напруженості і нестабільності в Європі, на жаль. Це означало повернення геополітики до порядку денного ОБСЄ і це виклик нашій моделі співпраці", - сказав він в рамках відкритих дебатів на рівні міністрів на тему "Підтримка міжнародного миру і безпеки: конфлікти в Європі" у вівторок.

Генсек також зазначив, що недавня ескалація насильства на Донбасі нагадує всім про те, що незважаючи на всі зусилля з врегулювання конфлікту на сході України, він все ще далекий від мирного вирішення.

"Ключовим кроком є виведення важкого озброєння. Ми готові сприяти цьому", - наголосив генсек.

Заньєр також відзначив роботу спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі.

"Ми створили і продовжуємо роботу СММ, вона не озброєна - громадянська, але вона виконує функції з підтримання миру: моніторинг перевірка припинення вогню і виведення важкого озброєння. Це нова віха в миротворчих операціях", - розповів він.

Раніше повідомлялося, що Росія звинуватила Україну в зриві відведення озброєння в зоні АТО. Водночас в штабі АТО стверджують, що ЗСУ важке озброєння відвели давно.

Нагадаємо, на Донбасі з 20 лютого мало розпочатися чергове перемир'я і відведення озброєнь. У штабі АТО, однак, повідомили, що бойовики не припиняють стріляти, хоча і менш активно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram