ГоловнаПолітика

З початку збройної агресії РФ проти України загинули понад 9,8 тис. осіб, - МЗС

Державою-агресором захоплено 7,2% території України.

З початку збройної агресії РФ проти України загинули понад 9,8 тис. осіб, - МЗС
Фото: http://zakonplus.com.ua

За три роки збройної агресії Російської Федерації проти України загинули понад 9,8 тис. осіб, близько 23 тис. поранені, майже 1 млн 800 тис. стали вимушеними переселенцями.

Про це йдеться в заяві МЗС України.

"20 лютого 2014 року Російська Федерація розпочала збройну агресію проти суверенної держави Україна. Минуло три роки з часу підступного нападу з боку держави-сусіда, яка взяла на себе зобов’язання поважати суверенітет і незалежність України та, згідно з Будапештським меморандумом 1994 року, виступала одним з гарантів безпеки та територіальної цілісності України", - відзначають в МЗС.

У заяві підкреслюється, що Російська Федерація розпочала сплановану військову операцію, яка в подальшому призвела до тимчасової окупації АР Крим і м. Севастополь та кровопролиття на Донбасі.

"Своїми діями Росія кинула виклик заснованому на цінностях світовому порядку, намагаючись відродити геополітичні конструкції минулого, де домінували право сили та поділ на зони впливу. Жахливі цифри характеризують цю безпринципну війну Кремля проти українського народу: понад 9800 осіб загинуло, близько 23000 поранених, майже 1 млн. 800 тис. вимушених переселенців. Державою-агресором захоплено 7,2% території України, де в окупації та нескінченому терорі живуть мільйони громадян України. Непідконтрольною Уряду України залишається ділянка українсько-російського державного кордону протяжністю 409,7 км, через яку Росія постійно направляє на територію України нових найманців, зброю та амуніцію", - йдеться в заяві.

Відмова Росії виконувати Мінські домовленості підриває зусилля України і міжнародного співтовариства, спрямовані на деескалацію і стабілізацію в регіоні.

"Окрім України, російські структури неодноразово були помічені у втручанні у внутрішні справ інших суверенних держав.  Агресивна політика Російської Федерації - це загроза для всього світового порядку та світоустрою", - підкреслюється в заяві МЗС.

У МЗС переконані, що тільки повернення Російської Федерації у міжнародно-правове русло дозволить забезпечити мир і стабільність на Європейському континенті, а також зняти загрозу хаосу і домінування сили в міждержавних відносинах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram