ГоловнаПолітика

Гройсман закликав до спільної роботи над вирішенням питання "вугільної блокади"

Уряд готовий стати майданчиком для такої роботи.

Гройсман закликав до спільної роботи над вирішенням питання "вугільної блокади"
Фото: kmu.gov.ua

Прем'єр Володимир Гройсман закликав усі зацікавлені сторони до професійного обговорення та спільної роботи над вирішенням критичної ситуації в енергетиці і питання "вугільної блокади".

"Усі державні інституції та політичні сили, які причетні до цієї сфери, повинні зробити це разом і спільно взяти на себе відповідальність за реалізацію конкретного плану дій і в законодавчій, і виконавчій площині. (...) Закликаю всіх, хто дійсно зацікавлений у вирішенні цього комплексу проблем, до професійного обговорення та спільної роботи. Уряд готовий стати майданчиком для такої роботи", - написав прем'єр у фейсбуці в понеділок.

Гройсман запевнив, що уряд докладає і докладатиме всіх зусиль, щоб мінімізувати наслідки кризової ситуації.

Пост Гройсмана став реакцією на спільну заяву представників авторитетних громадських організацій, які сформулювали свою позицію з приводу вирішення питань, пов'язаних з так званою "вугільною блокадою".

"Можу погоджуватися або не погоджуватися з конкретними оцінками і рекомендаціями, сформульованими в заяві, але не можу не погодитися з принциповою позицією - потрібно нам усім визначити чітку державну політику і у сфері енергетики, і в питаннях окупованих територій. Тільки тоді можна уникнути спекуляцій і зловживань у цій сфері", - зазначив прем'єр.

Спільна заява низки громадських організацій і аналітичних центрів, розміщена на сайті "Громадський простір", містить звернення до уряду, Президента та Верховної Ради з вимогами консолідуватися навколо спільного пошуку вирішення принципової проблеми - забезпечення енергетичної безпеки України.

Зазначено, що нинішня методика формування тарифів на гуртоворинкову ціну електроенергії неприйнятна, оскільки такий підхід містить значні корупційні ризики і не стимулює підприємства забезпечувати стабільну роботу енергосистеми.

Нагадаємо, у зв'язку із зупинкою постачання антрацитового вугілля, на якому працює половина українських ТЕС, в Україні оголошено надзвичайний стан в енергосистемі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram