ГоловнаПолітика

У Міненерго виключили імпорт електроенергії з РФ для покриття дефіциту в енергосистемі України

Введення тимчасових надзвичайних заходів на ринку електроенергії дозволить мінімізувати ризики виникнення дефіциту.

У Міненерго виключили імпорт електроенергії з РФ для покриття дефіциту в енергосистемі України
Фото: rbc.ua

Міністерство енергетики та вугільної промисловості виключає імпорт електроенергії з Росії для покриття дефіциту в енергосистемі України, який може виникнути через відсутність антрацитового вугілля для роботи теплоелектростанцій.

Про це міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик сказав в ефірі телеканалу ICTV.

"Коли в нас була кризова ситуація в травні 2016 року і ми хотіли отримати (аварійну допомогу електроенергією) - а це між усіма сусідами (країнами-сусідами України) укладається угода про аварійну допомогу, тобто це зобов'язання усіх, - нам у цьому відмовили. Я більш ніж упевнений, що імпорт електроенергії з Росії навіть не варто розглядати, бо не буде його у нас, і ми зробимо все для того, щоб відмовитися від цієї позиції", - сказав міністр.

Насалик упевнений, що введення тимчасових надзвичайних заходів на ринку електроенергії дозволить мінімізувати ризики виникнення дефіциту потужності в Об'єднаній енергосистемі України.

Раніше Насалик визнав вугілля або газ із РФ єдининою альтернативою поставкам з Донбасу.

Нагадаємо, що на Донбасі перекриті три залізничні гілки, що призвело до зупинки поставок антрацитового вугілля, на якому працює половина українських ТЕС.

Міненерго заявило, що через брак вугілля віялові відключення в Україні можуть початися через два тижні, і винесло на розгляд уряду розпорядження про оголошення надзвичайного стану в енергосистемі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram