ГоловнаПолітика

Підписи за референдум у Нідерландах щодо України не перевіряли на справжність

Голландський закон не вимагає верифікації підписів.

Підписи за референдум у Нідерландах щодо України не перевіряли на справжність
Фото: EPA/UPG

Для того, щоб референдум щодо ратифікації угоди про асоціацію між Україною та ЄС відбувся, активісти в Нідерландах зібрали понад 400 тисяч підписів. Але, як виявилося, їх справжність ніхто не перевіряв. Про це, як повідомляє New York Times, стало відомо завдяки запиту нідерландського телеканалу RTL до міністерства внутрішніх справ країни.

У Виборчому комітеті Нідерландів підтвердили, що імена в списку тих, хто нібито підтримав проведення референдуму, тільки перевірили на наявність серед зареєстрованих виборців країни. Але справжність їх підписів ніхто не перевіряв.

"Нідерландський закон щодо референдумів не вимагає верифікації підписів", - сказала представник виборчкому Гелен Германн.

"Коли ми оцінили закон, ми висловили стурбованість процесом. Але неможливо перевірити підписи, бо їх ніколи не вносили до виборчої системи", - пояснила вона.

Виборчком порадив уряду використовувати національну систему електронної ідентифікації, відому під назвою DigiD, щоб перевірити заявку про проведення референдуму. Але, за словами Германн, раду проігнорували.

Нагадаємо, що нідерландський референдум заблокував остаточну ратифікацію українсько-європейської угоди про асоціацію і ЗВТ. Процес зрушив з місця лише після того, як країни ЄС прикріпили до документа додаткову заяву про те, що угода не означає перший крок України до членства в Євросоюзі і не зобов'язує європейські країни допомагати Києву в сфері безпеки.

Сенат Нідерландів розгляне ратифікацію угоди про асоціацію після 15 березня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram