ГоловнаПолітика

Польща запевнила Україну в підтримці

Вітольд Ващиковський визнав питання історії важливими, але не визначальними.

Польща запевнила Україну в підтримці
Фото: ЕРА/UPG

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що Польща продовжить підтримувати проєвропейські устремління України і виступає проти агресивної політики Росії.

Про це голова польської дипломатії заявив у четвер під час виступу в Сеймі Польщі на тему головних завдань зовнішньої політики Варшави в 2017 році, повідомляє "Польське Радіо".

"Польща вважає, що основою для мирного врегулювання конфлікту в Україні є повна імплементація Мінських домовленостей", - сказав Ващиковський. Він запевнив, що польська влада підтримує дії Києва в галузі децентралізації та боротьби з корупцією.

Ващиковський додав, що минулий рік був вдалим для взаємовигідної польсько-української співпраці в оборонній галузі. "Польсько-литовсько-українська бригада взяла участь у маневрах Анаконда-2016. Ми також розпочали навчання українських солдатів на полігоні в Яворові, разом зі США і Канадою", - сказав він.

Міністерства оборони Польщі та України підписали нову угоду про оборонну співпрацю і взаєморозуміння, що регулює питання співпраці промислових комплексів, нагадав Ващиковський. За його словами, все це свідчить про те, що польсько-українське стратегічне партнерство все більше наповнюється змістом і сприятиме зміцненню стійкості України до дестабілізації.

"Надсилаємо Україні чіткий сигнал, що те, з чим довелося зіштовхнутися зараз цій країні, викликає не тільки нашу стурбованість, а й конкретну реакцію. Йдеться про понад 1,2 млн виданих українцям віз минулого року нашими консульствами в Україні, зокрема 650 тис. робочих віз", - сказав Ващиковський.

"Польща переконана, що основою політичного устрою в Східній Європі, як і в усій Європі, може бути тільки незалежний вибір власного шляху розвитку кожним із товариств", - зазначив він.

"Підтримуючи Україну в проведенні реформ і в її проєвропейській політиці, не можна випускати з поля зору історичні питання; справжньому стратегічному партнерству повинна сприяти правда. Водночас Польща не хоче, щоб наші двосторонні відносини стали заручником минулого", - зазначив міністр.

"З думкою про суспільний діалог ми вирішили відновити діяльність дієвого формату двосторонньої співпраці, яким є Польсько-Український форум партнерства", - сказав Ващиковський.

Він зазначив, що зараз триває робота над створенням Польсько-Українського центру добросусідства, який сприяв би зближенню польського і українського народів завдяки розвитку добросусідських відносин, співпраці та культурного обміну.

Крім того, Ващиковський наголосив, що актуальна політика Польщі щодо Росії є наслідком її агресивних дій в Україні, однак важливо знайти можливість діалогу з цією країною.

Голова польської дипломатії сказав також, що очікує від Москви повернення уламків президентського літака Ту-154М законному власнику, тобто польській державі. Політик додав, що не припинить докладати зусиль, щоб виконати волю поляків, які чекають на це майже сім років. Дипломат наголосив, що зараз розглядається можливість оскарження російського розслідування у справі смоленської катастрофи в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.

Голова МЗС Польщі також зазначив, що торік змінилася польська політика щодо Білорусі. Завданням на 2017 рік він назвав нормалізацію відносин завдяки конкретним рішенням у сфері економічної, транскордонної співпраці та торгівлі, а також нормалізації відносин із польською громадою в Білорусі. Міністр Ващиковський анонсував початок роботи Польсько-Білоруської історичної комісії.

Нагадаємо, лідер правлячої в Польщі партії Ярослав Качинський останнім часом відзначився низкою різких заяв щодо України. Він назвав питання УПА визначальним для відносин між країнами і заявив: якщо Україна буде героїзувати Степана Бандеру, то в Європу її не приймуть.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram