ГоловнаПолітика

Кужель запропонувала відправити у відставку міністра АПК

Нардепу не сподобався законопроект про приватизацію "Укрспирту".

Кужель запропонувала відправити у відставку міністра АПК

Міністра аграрної політики і продовольства Тараса Кутового слід відправити у відставку за спроби зберегти монополію концерну "Укрспирт" і непрозору приватизацію державної землі. Так вважає народний депутат України Олександра Кужель, повідомляє Голос.ua.

"Підготовлений міністерством закон про приватизацію "Укрспирту" передбачає збереження монополії. Просто змінюються господарі, бордель як був, так і залишається, навіть дівчаток не змінюють", - зазначила вона.

На думку Кужель, держава повинна визначитися з часткою державного регулювання, а все решту продати на відкритому конкурсі.

"А в них там усе знову виписано так, що покупець залишиться монополістом і всі, починаючи з фармацевтів, стоятимуть з протягнутою рукою. Ми це вже все проходили. В такому вигляді це обман, а не реформа", - вважає вона.

"Споживачі завжди потерпають, коли є монополія. Якщо є конкуренція, ми завжди знайдемо підхожу ціну, а якщо монополія - нас завжди будуть "мати", як мають із тарифами, як мають з авіаперевезеннями і багато чим іншим", - нагадала депутат.

На думку Кужель, голова МінАПК Тарас Кутовий повинен піти у відставку. Але не тільки через неготовність провести реформи в спиртовій галузі, а й через зловживання на ринку землі.

"Не дивлячись на те, що в країні панує мораторій на продаж землі, по регіонах йде прихована приватизація, захоплення землі через договори емфітевзису (право користування чужою земельною ділянкою - Ред). У мене є приклад, коли величезну кількість державної сільськогосподарської землі через райадміністрацію передано в приватні руки на 49 років з правом застави і правом першочергового викупу. Поки ми говоримо про якийсь ринок, вони, користуючись тим, що йде війна і людям не до цього, нишком займаються рейдерством пайової землі громадян і державної землі. Ось у тому числі за це, я вважаю, Кутовий повинен піти у відставку", - підкреслила Олександра Кужель.

Водночас вона не вірить, що така відставка можлива за нинішньої влади або що діями голови МінАПК зацікавляться правоохоронні органи.

"У коаліції є дві політичні партії, які поділили потоки. На всіх потоках сидить або та, або інша політична сила. І якщо антикорупційні органи створені президентом, то ми розуміємо, що ніякого розслідування стосовно міністрів не буде. Може бути розслідування тільки щодо опозиційних політично сил, які їм заважають", - підкреслила Олександра Кужель.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram