ГоловнаПолітика

Росія відмовилася видати Україні 12 "екс-беркутівців"

Підозрювані в розстрілі активістів Євромайдану дістали громадянство РФ.

Росія відмовилася видати Україні 12 "екс-беркутівців"
Фото: Макс Требухов

Росія відмовила в екстрадиції 12 "екс-беркутівців", які підозрюються в розстрілі активістів Євромайдану, оскільки вони дістали російське громадянство. Про це заявив начальник департаменту спецрозслідування Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк, передає 112 Україна.

"Це ми говоримо про епізод 20 лютого, де інкримінується причетність до розстрілів 26 "беркутівців", 5 з яких перебувають під вартою і відбуваються судові засідання. Інші в розшуку. Ми, враховуючи оперативні дані про те, що вони можуть перебувати на території РФ, направили запити про їх екстрадицію із РФ. Про екстрадицію ми всіх 21 направили, але на сьогодні надійшла відповідь, що 12 осіб отримали громадянство РФ, двоє з них - право на тимчасове проживання", - каже Горбатюк.

Він також зазначив, що екс-командир спецроти "Беркут" Дмитро Садовник, дістав російське громадянство через півтора місяця, після того, як утік з-під домашнього арешту в Україні. 

"Що цікаво, що командир цієї роти Садовник, який незаконно був звільнений з-під варти в жовтні 2014 року, вже на початку грудня того ж року, отримав громадянство, тобто через півтора місяця, людина, яка втекла у нас з-під домашнього арешту вже отримала. Напевно, була якась спрощена процедура, а якщо казати про законодавство РФ, спрощене застосовується до тих, хто дав якусь користь РФ, то виникає питання", - зазначив Горбатюк.

Начальник департаменту спецрозслідування ГПУ повідомив, що стосовно екстрадиції інших "екс-беркутівців" відповіді від РФ наразі не надходило. 

 

Нагадаємо, екс-співробітників "Беркута" звинувачують у розстрілі 39 учасників масових протестів на київському Майдані Незалежності та вул. Інститутській 20 лютого 2014 року.

Раніше військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що в серпні 2014 року правоохоронці планували затримання 20 "беркутівців", підозрюваних у розстрілі учасників Революції Гідності, проте напередодні операції вони покинули територію країни. За його словами, "беркутівці" або отримали команду, або були попереджені.

Як повідомлялося, 17 січня суд продовжив арешт екс-беркутівцям, обвинуваченим у розстрілі активістів Майдану. Зінченко, Аброськін, Маринченко, Тамтура і Янішевський залишаться під вартою до 17 березня. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram