ГоловнаПолітика

Порошенко і Меркель обговорили шляхи залучення США до врегулювання ситуації на Донбасі

Санкції проти Росії повинні діяти до повного виконання нею "мінських домовленостей".

Порошенко і Меркель обговорили шляхи залучення США до врегулювання ситуації на Донбасі
Фото: dyvys.in

Президент Петро Порошенко і канцлер Німеччини Ангела Меркель обговорили шляхи залучення США до врегулювання ситуації на Донбасі.

Про це сказав заступник голови Адміністрації Президента Костянтин Єлісеєв в ефірі телекомпанії "5 канал".

"Ми обговорювали питання, пов'язані з тим, яким чином залучити американську сторону до вирішення ситуації на Донбасі", - сказав він.

Єлісеєв зазначив, що візит Порошенка в Німеччину здійснено на тлі останніх активних міжнародних контактів керівництва Європейського Союзу, зокрема керівництва Німеччини, Франції, Великобританії з новою американською адміністрацією Президента Дональда Трампа, а також напередодні підготовки до неформального саміту ЄС 3 лютого і на тлі загострення ситуації на Донбасі.

На зустрічі Порошенка з Меркель, за його словами, йшлося про прогрес у виконанні досягнутих в Мінську домовленостей, план заходів щодо їх реалізації ("дорожню карту"), переговори в "нормандському форматі" (Україна, Німеччина, Франція, Росія).

"Ключова позиція, по якій ми домовилися з німецьким керівництвом, за що ми вдячні, що нічого без України про Україну, що ніяких переговорів або домовленостей без участі України не повинно бути. Цю позицію чітко підтримали", - відповів Єлісеєв на питання про те, чи вдалося досягти домовленості про способи залучення нової Адміністрації США до вирішення ситуації на Донбасі.

Заступник голови Адміністрації також додав, що під час переговорів було підтверджено позицію щодо необхідності збереження санкцій проти Росії до повного виконання нею "мінських домовленостей" і відновлення територіальної цілісності України.

Єлісеєв також додав, що українська сторона продовжує працювати з німецькою та французькою над переконанням Росії виконувати "мінські домовленості", а також над пошуком шляхів залучення американської сторони до врегулювання ситуації в Україні.

Нагадаємо, канцлер Німеччини Ангела Меркель висловила стурбованість у зв'язку з ескалацією ситуації на Донбасі. При цьому вона назвала переговори в нормандському форматі єдино правильним шляхом для врегулювання ситуації.

На спільному з канцлером Німеччини Ангелою Меркель брифінгу перед їхньою двосторонньою зустріччю в Німеччині Петро Порошенко закликав Росію повернутися за стіл переговорів щодо Донбасу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram