ГоловнаПолітика

Україна скасувала заборону на в'їзд меру польського Перемишля

У ситуацію нібито особисто втрутився Петро Порошенко.

Україна скасувала заборону на в'їзд меру польського Перемишля
Роберт Хома
Фото: Zycie Podkarpackie

Служба безпеки України скасувала п'ятирічну заборону на в'їзд в Україну для мера Перемишля Роберта Хоми, пише ZAXID.NET з посиланням на можновладне джерело в центральному апараті СБУ. Повідомляють, що скасувати заборону попросив президент Петро Порошенко.

Нагадаємо, про включення мера польського Перемишля до списку персон нон грата стало відомо 17 січня, коли українські прикордонники відмовилися впустити Роберта Хому на територію України в міжнародному пункті пропуску "Шегині". Пізніше в СБУ підтвердили, що Хомі заборонено в Україну на 5 років "за участь в антиукраїнських заходах і розпалювання міжнаціональної ворожнечі".

МЗС Польщі направило офіційну ноту з вимогою пояснити причини заборони, а віце-міністр закордонних справ Польщі Ян Дзедзичак заявив, що такі дії шкодять польсько-українським відносинам, і пригрозив бойкотом спільних українсько-польських заходів.

У Перемишлі 10 грудня відбувся "Марш орлят перемиських і львівських". Коли колона проходила повз Український народний дім, один з учасників акції закричав "Смерть українцям!" польською мовою. Над акцією взяв патронат мер Роберт Хома.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram